понедељак, 27. септембар 2021.

ДОДЕЛА НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ и ФИЛМСКИ МАРАТОН

 



Филмски центар Србије, Радио-телевизија Србије, Културни центар Београд, Југословенска кинотека, Отворени универзитет Суботица/ Фестивал европског филма Палић, Удружење грађана „Поглед у свет“/ Фестивал ауторског филма, Фонд Б92/ Фестивал „Слободна зона“, Међународни фестивал документарног филма „Белдокс“ и чланови породице Небојше Поповића, у жељи да сачувају успомену на изузетног професионалца и човека, као и наслеђе које је оставио, додељују годишњу Награду „Небојша Поповић“, за допринос промоцији и критичком промишљању филмске уметности и културе.

 

Добитник награде за 2020. годину је

СРЂАН ВУЧИНИЋ

 

за дугогодишње посвећено промовисање највиших вредности у филмској уметности кроз своје филмске критике, ауторске текстове, селекције филмова и јавне наступе.

 

 

Срђан Вучинић (1970) је филмски критичар, аутор великог броја текстова о филму и књижевности у бројним дневним и недељним листовима, месечницима и књигама, уметнички директор Фестивала ауторског филма и велиики познавалац филмске уметности, који својим разноврсним и посвећеним  деловањем значајно доприноси њеној популаризацији заснованој на највишим вредностима.

 

Жири у саставу Мирољуб Стојановић, филмски критичар (председник), Срдан Голубовић, редитељ и Иван Велисављевић, филмолог (чланови), своју једногласну одлуку је образложио на следеће начин:

Сјајан критичар, надахнути прозни писац, изванредни креатор бројних програма Фестивала ауторског филма и организатор јединствених трибина, Срђан Вучинић је конзистентношћу критичке мисли и естетичког става, који у потпуности афирмише филм као ауторство и уметнички чин, истрајавао на свом креативном credu. У ери свеколике комерцијализације, Вучинић је својим преференцијама удахнуо нови приступ разумевању релевантне филмске естетике, а као критичар наметнуо се аналитичношћу опсервација, студиозношћу и модерним сензибилитетом.

 

*             *             *

 

НЕБОЈША ПОПОВИЋ (1958–2015) је био један од ретких преосталих светлих гласова критичарске професије. Његове критике биле су луцидне и ерудитске, бритке и модерно презентоване, тако да истовремено комуницирају и са најширим телевизијским аудиторијумом и са интелектуалном елитом. Његови чувени разговори са водећим савременим светским и домаћим филмским ауторима у емисији „Други век“ на РТС-у поставили су висок стандард као свеобухватне и дубинске, живе, личне интеракције које су стварале слојевите портрете саговорника и често бацале нову светлост на њихово стваралаштво. Као уредник филмског програма Дворане Културног центра Београда профилисао је концепт квалитетног уметничког филма на којем су укус формирале генерације гледалаца. Небојша Поповић је својим целокупним деловањем промовисао љубав према филму, као и његово дубоко интелектуално промишљање.

 

 

ФИЛМСКИ МАРАТОН

ДВОРАНА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

 

Селектор програма: МИРОЉУБ СТОЈАНОВИЋ добитник Награде „Небојша Поповић“ за 2019. годину

 

 

12:00   СКВЕР

Шведска, Немачка, Француска, Данска, 2017, 151’

Режија: Рубен Естлунд

Кристијан је уважени кустос Музеја савремене уметности. Разведен, али и брижан отац, налази се у пуном јеку припрема за нову изложбу под именом Сквер, под којом се подразумева уметничка инсталација у облику квадрата која пролазнике позива на алтруизам. Међутим , када му украду мобилни телефон, покреће се читав низ непријатних ситуација ...

 

 

14:30   ИЗГАРАЊЕ

Јужна Кореја, 2018, 148’

Режија: Ли Чанг Донг

Јонгсу среће стару пријатељицу Хаеми на послу где ради као достављач. Хаеми пита Јонгсуа да се брине о њеној мачки јер она путује у Африку. Након повратка, Хаеми упознаје Јонгсуа са Беном, човеком кога среће на путу. Током посете Јонгсуу, Бен открива Јонгсуу своја тајна интересовања.

 

 

17:00   БИЛО ЈЕДНОМ У ХОЛИВУДУ

САД, В. Британија, НР Кина, 2019, 161’

Режија: Квентин Тарантино

Пратимо једног глумца и његовог двојника који крећу на пут како би пронашли своје глумачко место под сунцем у филмској индустрији. Њихово путовање одвија се на врхунцу хипи ере, и стари Холувид се готово не препознаје. Рик Далтон, глумац, има за комшиницу  популарну Шарон Тејт…

 

 

20:00   СВЕЧАНО УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ „НЕБОЈША ПОПОВИЋ“ ЗА 2020. СРЂАНУ ВУЧИНИЋУ

 

 

21:00   ДЕМОН ПОД РЕФЛЕКТОРИМА

Данска, Француска, САД, 2016, 117’

Режија: Николас Винфинг Рефн

Када се Џени, модел жељан славе, досели у Лос Анђелес, њену младост и виталност жене опседнуте лепотом, почињу да прождиру и она се налази угрожена у свету где је све дозвољено и циљ оправдава средства.

 

 

Цена улазнице је 100 динара

Нема коментара:

Постави коментар