среда, 8. септембар 2021.

ŽENE SU U FOKUSU DEVETOG IZDANJA WORLD MUSIC FESTIVALA „TODO MUNDO”


 IX beogradski World Music festival „Todo Mundo” biće održan u Klubu DIM, od 25 – 28. septembra 2021. godine. Nakon prošlogodišnje pauze prouzrokovane pandemijom, prestonički world music festival se vraća na scenu. Novo izdanje festivala „Todo Mundo” obuhvatiće šest koncerata, izložbu fotografija i konferenciju. Početak svake muzičke večeri je u 20 časova. Za mesto održavanja koncerata ovoga puta je odabran DIM (Cetinjska 15a) – alternativan i inovativan gradski prostor namenjen koncertima, performansima i raznolikim kulturnim događajima.

Festival „Todo Mundo” neretko krase vezivna nit ili tema, koja pojedinačnom izdanju daje upečatljivo obeležje. Među dosadašnjim temama našle su se: Afrika, Turska, Balkan, Mađarska… Podalje od jasnih geograskih odrednica, ovoga puta je za vezivnu nit festivala odabrana žena. Želja organizatora i selektora jeste da se naglase i u prvi plan stave kreativna snagu i moć žena u muzičkom svetu, preciznije – world music svetu, s obzirom na žanrovsku opredeljenost festivala.

Rođenice-foto Jovan Radaković


Glavni, muzički deo programa čine nastupi umetnika i sastava iz Mađarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Austrije i Srbije. Prvo veče festivala (25.09) otvoriće domaći ženski a cappella trio Roђenice, čije članice dolaze iz Novog Sada i Beograda. Podariće publici sirovu energiju srpske i balkanske arhaične pesme, koja čini okosnicu njihovog repertoara. Pritom, nije reč o arhaičnosti koja ima muzejsku vrednost. Zvuk je drevan, ali su stav i scenska pojava ovih mladih pevačica moderni i savremeni, što je dodatno podržano pratećim multimedijalnim sadržajem.



Monika Lakatos-photo Attila Kleb

Snagu ženskog glasa, u nastavku prve večeri, predstaviće i Folk Trio Monike Lakatoš iz Mađarske. Monika (Mónika Lakatos) romska je pevačica, pripadnica zajednice Vlaških Roma, čije nasleđe posvećeno neguje. Krasi je fascinantan glas specifične boje i vibrata, te izražajnost sazdana na velikim dinamičkim amplitudama i kombinaciji sete i borbenosti. Dobitnica je prestižne nagrade WOMEX za životno delo (2020). Na koncertu u Beogradu, Monikin glas će biti podržan gitarom i udaraljkama.


Sofia Labropoulou-photo Daniel Vegel
Na drugoj večeri (26.09), u nedelju, slušaćemo najpre grčku sviračica na kanunu, kompozitorku i improvizatorku Sofiju Labropulu (Sofia Labropoulou). U njenoj umetnosti stapaju se nasleđa Grčke i Mediterana, klasične otomanske, srednjovekovne, eksperimentalne i savremene muzike. Sarađuje sa brojnim muzičarima, komponuje filmsku muziku i drži master-klasove posvećene kanunu i grčkoj narodnoj muzici. Specijalna gošća na Sofijinom koncertu u DIM-u biće Tijana Stanković, pevačica i violinistkinja iz Beograda.


Maria Mazzotta-photo Giulio Rugge

Drugo veče zaokružuje Marija Macota (Maria Mazzotta), jedan od najupečatljivijih ženskih vokala na savremenoj evropskoj world music sceni. Sa dugogodišnjim iskustvom građenim u čuvenom italijanskom sastavu Canzoniere Grecanico Salentino, Marija se pre nekoliko godina otisnula u solističke vode. Januara 2020. objavila je album Amoreamaro, izuzetno dobro prihvaćen od strane publike i kritike. Na koncertu u Beogradu, u pratnji harmonikaša Antonina de Luke (Luca), Marija će nas razgaliti šarmom i ritmikom italijanskog juga. Ovo je njeno prvo koncertno gostovanje u našoj zemlji.


Nakon slobodnog dana, festival će svoje treće veče imati u utorak, 28. septembra. Slušaćemo sveži projekat makedonskog umetnika Doriana Jovanovića (ud), nastao u saradnji sa pevačicom Dobrilom Grašeskom. Dobrila & Dorian Duo je u julu objavio album Apocryph, sačinjen od izvornih makedonskih pesama u jednostavnoj, upečatljivoj, neodoljivoj obradi. Dorian je dobitnik nagrade Vojin Mališa Draškoci za 2021. godinu, koju će mu na početku večeri svečano uručiti predstavnici World Music asocijacije Srbije.



Čast da zaokruži deveti „Todo Mundo” pripala je Jeleni Popržan, istaknutoj umetnici iz Austrije, rodom iz Srbije. Jelena je cenjena violistkinja, vokalistkinja, kompozitorka i performerka, Svestrana je muzička ličnost, uvek sklona preispitivanju, otkrivanju, promenama… I Jelena je dobitnica pomenute nagrade Vojin Mališa Draškoci, za 2020. godinu, koja će joj takođe ove večeri biti uručena. Na svom solo nastupu u Beogradu, predstaviće nam uglavnom materijal sa albuma La Folia (2020).

Glavnom temom festivala – ženskim doprinosom u muzici – bavi se i međunarodna konferencija, kojom otpočinje deveti „Todo Mundo”. Skup pod nazivom „Žene u world music svetu – umetnice, menadžerke, novinarke…” biće održan u „Galerijskom prostoru Radio Beograda” (Hilandarska 2, ulaz iz Svetogorske), u subotu, 25. septembra, sa početkom u 11 časova. Učesnici dolaze iz Slovenije, Italije, Grčke, Austrije, Španije i Srbije. Konferenciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Istog dana, u 19 časova, u Galeriji „Kula” (Cetinjska 15a) biće otvorena izložba fotografija slovenačkog autora Janeza Marolta. Reč je o seriji portreta Monike Lakatoš, pevačice koja će iste večeri nastupiti u DIM-u. Izložbu će otvoriti autor.

Organizator festivala „Todo Mundo” je Udruženje „Ring Ring”.

Festival su podržali: Collegium Hungaricum Beograd, Austrijski kulturni forum, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, Ministarstvo kulture Severne Makedonije, World Music asocijacija Srbije i Muzički informativni centar Srbije.

Ulaznice se u pretprodaji mogu naručiti preko Fejsbuk-stranice festivala, po ceni od po 600 dinara za prve dve koncertne večeri i 500 za treće veče. U dane festivala, karte će koštati 700/700/500 dinara.

 

PROGRAM FESTIVALA

Subota, 25. septembar:

Galerijski prostor Radio Beograda, 11h: Konferencija

Galerija Kula, 19h: Izložba fotografija

DIM, 20h:

Roђenice (SRB) / Monika Lakatoš Folk Trio (HU)

Nedelja, 26. septembar, DIM, 20h:

Sofija Labropulu (GR) / Marija Macota (I)

Utorak, 28. septembar, DIM, 20h:

Dobrila & Dorian Duo (NMK)/ Jelena Popržan (A/SRB) 

 

Нема коментара:

Постави коментар