петак, 24. септембар 2021.

Gojko Božović u Skoplju na festivalu PRO-ZA Balkan

 


Gojko Božović je učestovao na 9. Međunarodnom književnom festivalu PRO-ZA Balkan koji je održan u Skoplju od 19. do 23. septembra.

Tokom Festivala PRO-ZA Balkan Gojko Božović je čitao pesme na završnoj večeri Festivala i učestovao na glavnoj konferenciji Festivala „Književnost u doba post-istine“. Poslednjeg dana Festivala PRO-ZA Balkan Gojko Božović je u kafe knjižari Bukva imao veoma posećeno književno veče na kome je predstavljeno makedonsko izdanje njegove knjige pesama Mapa u prevodu Rista Lazarova i u izdanju izdavačke kuće Vezilka 2011. O poeziji i esejistici Gojka Božovića govorio je i veče moderirao poznati makedonski pisac Aleksandar Prokopiev. Nedavno je na makedonskom jeziku objavljena i Božovićeva knjiga eseja Književnost i dani.




Iste večeri Božović je govorio na predstavljanju upravo objavljenog makedonskog izdanja knjige Danila Kiša Rani jadi. Knjigu je preveo pisac Dejan Trajkoski, a objavila izdavačka kuća Prozart Medija.

Poseban segment festivala PRO-ZA Balkan predstavlja Skoplje Fellowship Program u okviru koga je Gojko Božović imao sastanke s vodećim makedonskim izdavačima i razgovarao o sadašnjem stanju u izdavaštvu suočenom sa izazovima pandemije koronavirusa i tehnološke krize. Božović je s makedonskim kolegama razgovarao i o mogućnostima proširenja saradnje i predstavio knjige i autore u izdanju Arhipelaga. Pored Božovića, u okviru ovogodišnjeg Skoplje Fellowship Programa učestvovali su Diana Matulić iz hrvatske literarne agencije Corto i Andrej Hočevar iz slovenačke izdavačke kuće Goga.




Međunarodni književni festival PRO-ZA Balkan postao je za nekoliko godina jedan od najvažnijih i najuglednijih književnih festivala na Balkanu. Usmeren na predstavljanje balkanskih književnosti izvan trenutnih političkih i njima nametnutih geopolitičkih podela, Festival PRO-ZA Balkan okupio je ove godine čitav niz pisaca iz različitih kultura, među kojima su i Miljenko Jergović, Ante Tomić, Mirče Kartaresku, Joana Nikolae, Kalin Terzijski ili Olivera Ćorvezirovska. Festival svake godine dodeljuje nagradu Prozart čiji je ovogodišnji dobitnik najpoznatiji savremeni rumunski pisac Mirče Kartaresku. Raniji dobitnici ove nagrade su Vladislav Bajac, Daša Drndić, Vida Ognjenović, Georgi Gospodinov, Miljenko Jergović, Svetislav Basara, Alek Popov i Ismail Kadare.

Organizator Međunarodnog književnog festivala PRO-ZA Balkan je izdavačka kuća Prozart Medija iz Skoplja.

Нема коментара:

Постави коментар