среда, 29. септембар 2021.

Tribina o filmu PUCNJI U MARSEJU: „Istorija ispisana krvlju i blatom“



 

Petak, 1. oktobar 2021. u 20:00 // Tribinska sala Doma omladine Beograda

 

Ciklus tribina: GNEVNI FILMOVI

 

Učestvuju: reditelj/scenarista Gordan Matić, montažer Aleksandar Popović i glumac Nikola Šurbanović

Tribinu vode: Zoran Janković i Đorđe Bajić, filmski kritičari

 

Petnaesta tribina u okviru ciklusa „Gnevni filmovi“, a sedma u ovoj godini, biće posvećena filmu „Pucnji u Marseju“, uoči beogradske premijera zakazane za 9. oktobar 2021. u Velikoj sali Kombank dvorane. Novi igrano-dokumentarni film u režiji Gordana Matića imao je svetsku premijeru 5. avgusta na Filmskom festivalu u Herceg Novom, nakon čega je prikazan u Sarajevu i Nišu. Datum beogradske premijere (9. oktobar) pada na godišjnicu atentata na kralja Aleksandra.




Pucnji u Marseju je sudska drama, neobične filmske strukture, koja prati suđenje teroristima – saučenicima u ubistvu kralja Aleksandra od Jugoslavije i francuskog ministra Bartua, u Marseju, 9. oktobra 1934.

Na osnovnu višegodišnjeg istraživanja arhive i zvaničnih transkripta sa suđenja, kao i izveštaja koje su to suđenje pratili, dobili smo filmsku priču koja nam otkriva neke nove, do sad nepoznate detalje o tom tragičnom događaju, koji je trajno promenio istoriju ovih prostora, ali i dešavanja u Evropi.

Pucnji u Marseju uvrštenje u takmičarski Gala program Pingyao filmskog festivala u Kini, koji je jedan od najvećih i najuticajnijih azijskih festivala, koji nezvanično zovu azijskim Sundance-om. To je samo jedan od festivala u svetu na kojima će film u narednom periodu biti prikazan.

 

Film Gordana Matića "Pucnji u Marseju” biće na repertoaru Bioskopa Doma omladine Beograda od 10. do 15. oktobra 2021. u terminu od 20:00.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB od 4. oktobra, po ceni od 300 dinara.

Devetog oktobra 1934. godine u Marseju, u Francuskoj, dogodio se atentat na kralja Aleksandra. Film prati sudski proces teroristima koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog, glavnog atentatora na Aleksandra od Jugoslavije i ministra spoljnih poslova Francuske Luja Bartua. Glavni junaci su tužioci, advokati, sudije, optuženi i svedoci samog događaja, čiji je atentator bio Vlado Černozemski, pripadnik VMRO, koji je sa četiri metka na licu mesta likvidirao kralja Aleksandra. Kroz rekonstrukciju i dramatizaciju pravog procesa, ali i kroz ono što je izostavljeno tokom suđenja ispričana je sudska drama najbliža istini o samom suđenju. „Pucnji u Marseju“, pored igrane rekonstrukcije onoga što se odigralo na suđenju i odabrane arhivske građe, sadrže pseudo-dokumantarne delove u kojima akteri događaja iz 1934. godine, govoreći direktno u kameru, objašnjavaju atmosferu vremena i saznanja do kojih su naknadno došli.

 

„Pucnje u Marseju“ je napisao i režirao Gordan Matić, a na scenariju je radio i Vladimir Andrić. Dušan Ivanović je direktor fotografije, a film je montirao Aleksandar Popović. Autorsku ekipu čine i scenograf Nenad Marković, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Marko Matović… U filmu glume: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar CvetkovićStrahinja Blažić, Đorđe Đoković, Nikola Šurbanović i drugi.

 

Нема коментара:

Постави коментар