четвртак, 30. септембар 2021.

Objavljen roman "Bajni svete, gde si ti" Sali Runi

U fokusu trećeg romana irskog književnog čuda Sali Runi je prijateljstvo između Alis, mlade književnice, koja se nakon sloma kome je u velikoj meri doprineo njen iznenadni i veliki uspeh povukla da živi u malo mesto na obali, i Ajlin, urednice u književnom magazinu iz Dablina. 

Njihove ljubavne veze – Alis sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, i Ajlin sa Sajmonom, prijateljem od detinjstva – sasvim svojstveno Sali Runi, prepune su uspona i padova, strasti i očaja, nežnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumevanja.


No, kod Sali Runi intimno i ideološko neraskidivo su povezani. Nijedan prijateljski ni ljubavni odnos ne može se razumeti bez osvrta na socijalni kontekst. Alis i Ajlin, obe u ranim tridesetim, razmenjuju duge imejlove u kojima se dotiču najrazličitijih tema – pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljivanju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalentnom odnosu prema majčinstvu...

Način na koji je Sali Runi kreirala i njihovu prepisku i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanje toga kako se danas ljudi (ne samo mladi, naravno!) osećaju, te kako razmišljaju i govore – rastrzani između zabrinutosti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajući svoje stavove istovremeno i na osnovu neproverenih informacija sa interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljanja i političke osvešćenosti.

Ovaj roman slavi i brani umetnost i estetski doživljaj, jer kako Sali Runi piše:

„Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada. To daje smisao mom životu.“

Нема коментара:

Постави коментар