уторак, 28. септембар 2021.

DANI STANISLAVA LEMA -SVEČANA SALA GRADSKE OPŠTINE VRAČAR


  (Njegoševa 77, Beograd)

subota i nedelja, 02. i 03. oktobar 2021.

 

Povodom obeležavanja 100 godina od rođenja Stanislava Lema, u Svečanoj sali Gradske opštine Vračar u subotu i nedelju 02. i 03. oktobra 2021. održaće se manifestacija „Dani Stanislava Lema“.

Manifestaciju posvećenu velikanu naučne fantastike, filozofu i futurologu organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Astronomska opservatorija u Beogradu, kroz saradnju koja na simboličan način prikazuje važnost i domete literarne i filozofske zaostavštine Stanislava Lema, kako u domenu književne fantastike, tako i u domenu nauke i filozofije.

Posetioci manifestacije moći će da čuju svedočenje najprevođenijeg savremenog srpskog pisca Zorana Živkovića – koji je ujedno i autor jedne od najobimnijih enciklopedija naučne fantastike s kraja XX veka u svetskim okvirima – o njegovom gostovanju u Krakovu kod Stanislava Lema početkom 70-ih godina i intervjua koji je tom prilikom uradio sa poljskim piscem.

Posetioci će moći da isprate i predavanja prof. dr Milana Ćirkovića o načinima prikazivanja vanzemaljskog života i razuma u proznom opusu poljskog velikana, kao i predavanje Gorana Milovanovića o psihološkim i kognitivnim aspektima Lemove filozofije.

Tribinski deo programa činiće dva događaja. Pored tribine o liku i delu Stanislava Lema, na kojoj će učešće uzeti promoteri nauke i izvrsni poznavaoci naučnofantastične književnosti dr Srđa Janković i Slobodan Bubnjević, tokom „Dana Stanislava Lema“ biće organizovana i tribina o najpoznatijem Lemovom romanu „Solaris“ i njegovoj ekranizaciji iz 1972. godine u režiji Andreja Tarkovskog. Tribina o po mnogima najznačajnijem naučnofantastičnom filmu ikada snimljenom, govoriće pisac Jovan Ristić i dramaturg Mihajlo Vitezović, a biće upriličena i projekcija pomenutog filmskog ostvarenja.

Kao poseban događaj na manifestaciji „Dani Stanislava Lema“, biće organizovano uručenje nagrade „Stanislav Lem“ za doprinos popularizaciji fantastike u književnosti koju dodeljuje izdavačka kuća „Solaris“ iz Novog Sada. Nagrada će biti dodeljena piscu Goranu Skrobonji. Uručenju će prisustvovati i o laureatu i nagradi govoriti: prof dr. Sava Damjanov, pisac i akademik Goran Petrović i direktorka IKC „Solaris“ Brankica Đukić. Nagradu „Stanislav Lem“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Manifestacija „Dani Stanislava Lema“ organizuje se u sklopu „Dana evropske baštine 2021“. Podržana je od strane Ambasade Republike Poljske, a na otvaranju će se prisutnima obratiti ambasador Republike Poljske u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Rafal Perl.

Ulaz je slobodan.

 

 

Programska satnica manifestacije  DANI STANISLAVA LEMA


 Subota – 02. oktobar

 

Vreme

Događaj

Učesnici

 

 

 

16:00

Svečano otvaranje „Dana Stanislava Lema“

Rafal Perl (ambasador Poljske), Milan Nedeljković (predsednik opštine Vračar), Milan Ćirković (Astronomska opservatorija Beograd), Dragoljub Igrošanac (Art-Anima), moderatorka: Irena Delić

16:30

Beseda o Stanislavu Lemu

Zoran Živković

18.00

Dodela nagrade „Stanislav Lem“

Goran Skrobonja, Sava Damjanov, Goran Petrović, Brankica Đukić

19:00

Tribina o knjizi i filmu „Solaris“

Jovan Ristić, Mihajlo Vitezović, moderator: Milan Ćirković

 


 

                                               

                                               

 

Nedelja – 03. oktobar

Vreme

Događaj

Učesnici

15:00

Projekcija filma „Solaris“ (1972)               

 

18:00

Predavanje: „Lemovi vanzemaljci“

Milan Ćirković

19:00

Predavanje „Psihološki i kognitivni aspekti Lemove filozofije“

                Goran Milovanović

20:00

Tribina o Stanislavu Lemu           

Srđa Janković, Slobodan Bubnjević, moderator: Dragoljub Igrošanac

 

Нема коментара:

Постави коментар