понедељак, 27. јул 2020.

Urezivanja Elizabete Perić




Otvaranje izložbe: ponedeljak 27.7. u 19h
Mesto održavanja:Mala galerija Ulupuds,Uzun Mirkova 12
Trajanje izložbe: 27.7.-5.8.2020.



Radovi za samostalnu izložbu ‘UREZIVANJA’, predstavljaju nastavak istraživanja i rada na temu žene u savremenom društvu. Njen društveno politički položaj u našem ‘sistemu države ‘.

Izložba se sastoji iz dvanaest panoa, radjenih tehnikom keramike (kamenina, porcela, zlato). Kombinacija crteža, boje i  plitkog reljefa koji je od nepobitnog značaja, priča o urezivanju vremena i dogadjaja poput brazda i pukotina (crteža) ljudskog mozga, gde se sakupljaju i beleže informacije. Reljefom se ističe deo vremena  koje izmešta prostor i naglašava pokret na izgled zamrznutih momenta, u svakom od panoa. Ramovi prikazani na radovima predstavljaju ograničenje vremena i prostora, a prelaz od crteža do reljefa je posledica psihofizičkih inpakta.

   Upotreba zlatnih listica, poput onih na ikonama, priča o uzvišenosti i jačini, ali kroz zamršenu mrežu svakodnevnog života koji se urezuje u nas, na ne uvek tako „uzvišen“ način. Boja na panoima, nema valera, beleži intenzitet urezanog emotivnog, psihološkog momenta. Sirova je i jaka.


Svako UREZIVANJE nas menja. Savremena žena se danas menja na dnevnom nivou. Kroz porodicu, karijeru i svakodnevnih odnosa sa drugim ljudima. Balansiranje je urezivanje odredjenih momenata, koji utiču prvo psihološki a zatim i fizički.

 

   Žena ovog vremena je jaka, stabilna i nezavisna, istovremeno krhka, slaba i nesigurna. Iako kroz vreme ostrašćivana i emancipovana i dalje se suočava sa istim problemima kao i žene s‘ početka XX veka.

  
 Posebno ovde, na prostorima Balkana, položaj žene u društvu je neretko doveden do stadijuma ponižavanja. Naočigled gotovo romantične scene, na nekim panoima je predstavljena surova stvarnost , neprihvatanje problema i pokušaja ostvarivanja nametnutih  stereotipa SAVRŠENE majke, SAVRŠENE domaćice i  USPEŠNE poslovne žene.. Scenski prikazi, kao u pozoristu govore o izvedenim ulogama jedne žene, gde se menja kostimografija i šminka.

 

Нема коментара:

Постави коментар