петак, 3. јул 2020.

Koncert na Zidiću: Minstrel



Subota, 4. jul 2020. u 20:00


Dom omladine Beograda // Plato Milana Mladenovića
 

Minstrel - foto Fedja Papric



Grupa petnaestogodišnjih srednjoškolaca pod imenom Minstrel 1985. godine u Novom Sadu realizuje svoje prve snimke za potrebe Novosadskog radija oprobavajući se u džez-rok žanru.  Nakon toga, tri numere pod uticajem grupe The Cult koje počinju svoj život na talasima Novosadskog radija. Ubrzo stiže poziv za koncert u na kojem nastupaju sa Riječkom grupom Fit u novosadskom Studiju M. Taj koncert ostaje zabeležen i postaje prvi album grupe – „Studio M – Live“ (1991).

Postava su: Atila Đember – vokal /kasnije Trovači/; Marko Trbović – gitara; Dragan Knežević – bas /kasnije Obojeni program, Artan Lili/ i Vladimir Ivančev Vova – bubnjevi. Neke od numera se dugo zadržavaju na visokim pozicijama radijskih top lista. Iz ovog perioda značajan je TV nastup na Trećem Kanalu, kao i koncerti u Dadovu i Zrenjaninskom Domu omladine.



Grupa nastavlja rad i dalje u studijima Radio Novog Sada realizuje album „Neosetljivost“ (1996),  sada sa novom postavom: Goran Polovina – vokal (kasnije Plavi Ptičić), Marko Trbović – gitara, Dušan Ševarlić – bas i produkcija (kasnije Eva Braun; Veliki Prezir), Vojin Knežević – bubnjevi, Slobodan Misailović – klavijature. Grupa se vraća na top liste sa umerenim uspehom. Zapažen je nastup na Zmajevim dečjim igrama i Koncertu godine u Novom Sadu.

Zatim dolazi album „Lauda“ (2000) , gde se Marko Trbović, autor muzike i teksta prvi put pojavljuje i u ulozi pevača. Postava se ponovo menja: Darko Matić – bas, Slobodan Misailović – klavijature i produkcija, Zoran Petrović Petrija – bubnjevi.
Četvrti album „Iskra“ (2007) je poslednji album snimljen u Radio Novom Sadu. Za bubnjevima je bio Jovan Petrović poznati kruševački bubnjar i multimedijalni umetnik, a na basu Dušan Ševarlić, ponovo i kao producent. Po mišljenju autora Marka Trbovića ovo je najbolji album grupe.

Nakon toga sledi kreativna pauza, koju obeležavaju remasterovana izdanja na CD-u prva dva albuma (koji su postojali samo na kaseti) i album Re-Recorded (2017), koji predstavlja kompilaciju, kako ime govori, ponovo snimljenih pesama sa novom postavom: Marko Trbović – gitara i glas, Klea Trbović – bas i Dejan Kijanović – bubnjevi. Markom se na ovom izdanju našao i u ulozi producenta.



Nakon ovih izdanja završava se dugogodišnja saradnja grupe sa beogradskom izdavačkom kućom Take It or Leave it.
U ovom trenutku je aktuelan peti po redu album „Zalazak“, sa jedanaest novih pesama realizovanih u sopstvenom studiju i izdatih za „Studio Odbij“ iz Novog Sada. Postava se nije menjala. Produkciju potpisuje Graeme Rawson, Silver Street Studios, Reading, UK. Ovaj album je prvi album grupe koji je izdat na vinilu.

Grupa je suočena sa odlaskom bubnjara u Ameriku na lečenje, a u pomoć joj je uskočio stari prijatelj, novosadski bubnjar Siniša Lučić, sa kojim planiraju da promovišu novi album i predstave nove pesme široj javnosti, što veoma dugo nisu činili.



Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada. U osmoj sezoni, DOB nastavlja da svake subote, od 20. juna do kraja avgusta, na otvorenoj sceni otkriva nove bendove i predstavlja neke stare muzičke znance.


Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. 

Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima.

Нема коментара:

Постави коментар