среда, 8. јул 2020.

Antonio Galves. Moji prijatelji velikani

Institut Servantes u Beogradu predstavlja izložbu “Antonio Galves. Moji prijatelji velikani”, organizovanu od strane centrale Instituta Servantes i kustosa Andresa Sanćesa Robajne, koja prikazuje odabir fotografija i dokumenata iz umetnikove kolekcije.

Galves, katalonski umetnik rođen u Barseloni 1928. godine, koji je živeo u Parizu od 1965. do 1992. godine, poznat je u svetu umetnosti, naročito po svojim fotomontažama u vezi sa nadrealizmom. U središtu ove izložbe upravo su portreti načinjeni od 1960. godine takoreći do današnjih dana, koji čine seriju koju je sam Galves nazvao Mes amis les grossestêtes . Ova serija odslikava njegov odnos s različitim ličnostima iz sveta umetnosti, književnosti i filozofije, od Marije Sambrano ili Luisa Bunjuela, preko Fransisa Bejkona, Anais Nin, Aleha Karpentjera, Hulija Kortasara ili Andrea Malroa, između ostalih, do Margerit Diras ili Mikisa Teodorakisa, kao i mnogih drugih.  

Izložbu čini sedamdeset i pet portreta, koje dopunjuje odabir dragocene dokumentacije koja pripada kolekciji Antonija Galvesa, a obuhvata knjige, pisma, časopise, kao i vintidž fotografije, koje doprinose boljem upoznavanju autora kao i okvira u kojima je stvarao svoja umetnička dela.
 
Informacija
  • OTVARANJE:  15/09/2020 u 19:00
  • TARJANJE: 15/09/2020 do 30/10/2020
  • Radno vreme galerije: Radnim danima: 10 -18:30h
  • Ulaz slobodan. 
  • Broj posetilaca je ograničen na maksimalno osam.

Нема коментара:

Постави коментар