понедељак, 20. јул 2020.

Izložba “Master State” Katarine Jovanović Alfe i Senke Trivunac u Galeriji DOB


Plakat Master State
 
Od 21. jula do 7. avgusta 2020.
Galerija Doma omladine Beograda
 

Master State” je izložba koja predstavlja radove dve sveže diplomirane umetnice Vajarskog smera Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu koje su studirale i završile zajedno, u istoj klasi profesora Mrđana Bajića (po Bolonji, dva sveža Mastera).
Ova izložba predstavlja samo stanje, presek, trenutnu situaciju i domet mladih autorki u fragilnom, prelomnom trenutku izvlačenja iz formativne košuljice obrazovnog procesa. Iako su studirale paralelno to se u njihovom umetničkom ’govoru’ ne oseća, njihovi pristupi su formalno i konceptualno različiti. Dok Senka objekte vaja svetlom i uvodi ih i aranžira u „prostorne kadrove“ dotle se Katarina otvara i prema drugim medijima – performativne akcije, intervencije i video, sa željom da demistifikuje poziciju umetnika i ispita mogućnosti prenošenja poruke i potpunog otvaranja ka najširoj publici.

Angažovanost kreće od razumevanja i želje za komunikacijom a kulturno bogatstvo od negovanog diverziteta čiji delić je ovaj aranžman različitih pristupa Master stanja. Radovi odabrani za izlaganje u Galeriji Doma omladine su zrele, zaokružene celine, autonomni iskazi koji se u širem, generacijskom sazvučju tematski dopunjuju ili makar stimulišu mnogobrojne dijaloške verzije čitanja.

Marija Radoš, kustoskinja izložbe


Katarina Jovanovic Alfa 2


Katarina Jovanović Alfa, rođena 1995. u Beogradu, Srbija. Diplomirala vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2020., u klasi profesora Mrđana Bajića. 2016. godine dobitnica nagrade za kolekciju FLU. Dobitnica nagrade za rad u kamenu, 2017. godine.
Senka Trivunac, rođena 1984. u Beogradu. 2004. diplomirala Fakultet primenjenih umetnosti u Atini, odsek Fotografija. Godine 2012. upisuje Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu i diplomira 2020. u klasi profesora Mrđana Bajića.

Marija Radoš (1977, Beograd), diplomirala na Filozofskom fakultetu na odseku za Istoriju umetnosti. Od 2005. je stalni član tima Remont – nezavisne umetničke asocijacije u Beogradu. Pored aktivnosti u asocijaciji deluje i samostalno sarađujući sa umetnicima kao kustos, pisac tekstova i organizator u okviru različitih umetničkih projekata.
 
Izložba se realizuje u saradnji Doma omladine Beograda i ProArtOrg iz Beograda.
Projekti ProArtOrg-a su finanasirani od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Galerija Doma omladine Beograda Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар