четвртак, 23. јул 2020.

Dr Če objavila prvi domaći prepev Hotela Kalifornija


Dr Če peva "Dobro došli" - prvi domaći muzički prepev "Hotela Kalifornija", medijski najslušanije i najprodavanije svetske pop pesme. U opisu kliknite na "show more" da vidite ceo tekst prepeva. 

Ova stvar je deo serije "Najveće pop pesme u prepevima", u kojoj je Dr Če već objavila "Ne brini" (Let it be) i "Samo ljubav" (All you need is love) Bitlsa.



HOTEL KALIFORNIJA - Dobrodošli u raj koji izaziva mamurluk
 
Hotel Kalifornija, objavljena 1977-e, je komercijalno-najuspešnija svetska pop pesma, diskografska "večna koka koja nosi zlatna jaja". Svira se svakih desetak minuta na bar nekoj od glavnih stanica američkog radija, i glavni je razlog za prodaju prvog i trećeg na listi najprodavanijih albuma na svetu. Hotel Kalifornija je i pesma sa najgorim pogrešnim tumačenjima. Priča opisuje jedno usputno uživanje - posetu umornog vozača nekom svratišu, mestu gde su ogledala na plafonu iznad kreveta. Vreme je ograničeno na jednu noć, probdevenu u provodu - noć ića, pića, plesa i onog najpoželjnijeg. Noć u kojoj nema ničeg vrlo dramatičnog - ni ubistva ni nesrećne ljubavi, pa čak ni svadje, ali su obične sitnice maštovito i upečatljivo izrečene.
 
Poput pijenja alkohola, koje počinje kao užitak a završava kao mučnina, priča postepeno prelazi u Dalijevski košmar. Ona je kolaž slika, koje su date slučajno i napreskok, tako da praznine svako može ispuniti svojom maštom. Sve neprihvatljivo konzervativnom društvu, i pravilima njegovih medija, ovde je maskirano nejasnoćom.
 
Tumačenje više govori o onom ko tumači nego o onom šta je tumačeno. Naprimer, stih "noževima čeličnim je bodu, ali ne mogu ubiti zver" neki mračno-maštoviti tipovi objašnjavaju kao znak da se radi o kući gde ubijaju i potom jedu ljude, pa celu pesmu smatraju "satanskom". Za poznavaoce konteksta, izvorno značenje tog stiha je šaljivo: sarkastični komentar nezadovoljnog gosta da je servirano meso teško za rezanje, mi bi rekli "živo". U kalifornijskim kaubojskim filmovima se u takvim slučajevima kaže konobaru "ova životinja se još bori za život", a konobar odgovara "zato imaš oštar nož".
Sa više udarnih stihova se mnogi saosećaju: "ovo bi mogao biti pakao i ovo bi mogao biti raj, neki plešu (ili piju) da zapamte a neki da zaborave, svi smo tu tek zatvorenici a spremili to smo sami sebi, ne možeš nikad (nigde bolje) otići". Takav poetski stil je vredan pesnika kalibra Dilana ili Ginzberga.
 
Ova muzika, koja je i više od teksta zaslužna za uspeh pesme, je nastala na osnovu hipnotičkog niza akorda iz pesme Nekad Smo Znali (We Used to Know) iz 1969-e (godina koju spominju reči Hotela!), grupe Džetro Tal (Jethro Tull). Iglz su svirali kao njihova predgrupa pre no što su objavili Hotel i postali slavni. Poučno je studirati razlike ove dve pesme i videti kako se dobra stvar prepravlja u fantastičnu.
 
Hotel Kalifornija je odlična kao ugodna zvučna pozadina za vašu kupovinu u samoposluzi ili vožnju autoputem, ali i kao nešto mnogo više. Što se tiče bogatstva tumačenja i doživljaja, iz ove duge i složene pesme se, kao iz nekog mitskog lavirinta, ili pakla i raja, "ne može nikad otići".

(Napomena: Gornji tekst je izvod iz scenarija za predstavu/emisiju "Najveće pop pesme u prepevima".)

Нема коментара:

Постави коментар