среда, 22. јул 2020.

Nova knjiga pesama Miroslava Aleksića Arapski kapričo




Nova knjiga pesama Miroslava Aleksića Arapski kapričo upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.
 
Svakodnevica i kultura u pesmama u knjizi Arapski kapričo stapaju se u celovit izraz. Prirodan glas tog organskog jedinstva jeste osvojena i proživljena jednostavnost uz čiju pomoć pesnik govori o suštinskim iskustvima egzistencije. Po tome Aleksićeva poezija postaje prepoznatljiva, kaže Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga, povodom nove knjige Miroslava Aleksića.

Prepoznata, proživljena i duboko usvojena iskustva u pesmama Miroslava Aleksića potom se povezuju sa iskustvima stečenim u dugom trajanju kulture i istorije. Ako je prvi deo knjige više u saglasju sa svakodnevicom i njenim neotklonjivim izdancima, drugi deo knjige je u naglašenom prožimanju neposrednih uvida i njihove kulturno-istorijske uslovljenosti.

Zajedno s kulturom poteklom iz različitih istorijskih epoha, ali uvek proveravanom u novom i konkretnom trenutku, i sa izabranom tradicijom kao duboko ličnim izborom, život postaje trajanje ispunjeno smislom, čak i u časovima u kojima se sve rasipa i razara. Pesma je glas tog trajanja, način da se povežu elementi iskustva iz različitih vremena i tradicija, mogućnost da se lik autentičnosti pronađe u običnom i neponovljivom danu našeg života. O tome govore nove pesme Miroslava Aleksića, ističe Božović.

Arhipelag je objavio i prethodnu knjigu pesama Miroslava Aleksića Neponovljivi kod (2018). 

Rođen 1960. godine u Vrbasu, Aleksić je u drugoj polovini osamdesetih i početkom devedesetih objavio tri zapažene knjige pesama: Zigurat, Popik ili čug i Nema voda

Iz tih knjiga, zajedno s nekim pesmama napisanim u međuvremenu, proistekla je knjiga izabranih pesama Oskudno vreme (2016).

Нема коментара:

Постави коментар