петак, 17. јул 2020.

Парусија Миње Пољак




Mala galerija Ulupuds,petak 17.7.u 19h
17-24.7.2020.





На овој изложби биће представљена серија ауторских икона са тенденцијом да се религиозна слика обнови. Оно чиме сам се бавила су ликовна истраживања на икони са акцентом на есхатологији. Трудећи се да нађем нове комбинације на пољу боје, светлости, композиционих решења и сижеа, са наглашеним нимбусима и текстом као нечим што би требало да буде суштиски важно, истовремено сам настојала да испоштујем православно предање које се пред икону, као посебну врсту слике, поставља.

Прибегавајући идеји да иконопис треба да се развија у језику савремене уметности, суочавајући га са решењима која руше конвенционална очекивања,крше норме и ограничења о томе како би традиционална икона требало да изгледа, у свом раду не избегавам модерну уметност, већ укључујем оно што ми се нуди као компатибилно у принципима традиције живописања.



Данас, се пре свега може рећи да црквена уметност пати од недостатка аутентичности. Приметно је да иконопис у савременом свету наилази на масовну репродукцију као и страх да се нешто не погреши, услед тога избегавање савремених ликовних израза доводи до појаве маниризма и пада уметничке вредности. Што се мене лично тиче, истакла бих да се православни иконопис веома развио у протеклом периоду. Сходно томе надовезујем се на тему и проблеме којима се баве моје колеге и ова изложба је покушај да дам свој допринос у том правцу, чиме се трасира пут за увек ново преиспитивање изгледа и положаја иконе у времену у којем живимо




Миња Пољак je рођена 1991. у Београду. Дипломирани сценограф и мастер ликовни уметник. Студент на првој години докторских академских студија Факултета примењених уметности. Редован је члан УЛУПУДС-а. Учествовала на многим групним изложбама у земљи и иностранству, аутор је сценографија за више краткометражних филмова и музичких спотова. Бави се професионалним радом у позоришту у области сценографије и костимографије и `савременим` иконописом.



Значајнији пројекти:
2018.јануар, представа “Лажа и паралажа”, Јован Стерија Поповић, Српско народно позориште, аутор сценографије и костимографије.
2017.септембар, монодрама “Точак”, Бранко Јанковић, позориште у Крупњу, аутор сценографије, костимографије и графичког дизајна представе.
2017.март, представа “Демон и пророк”, по мотивима Пушкина, УК Вук, аутор сценографије и костимографије.
2016.септембар, представа “Паразити”, Маријус Фон Мајенбург, Београдско драмско позориште, аутор сценографије.
2016.март, представа “Сибила или Берт”, Велимир Лукић, Народно позориште Кикинда, аутор сценографије, костимографије и графичког дизајна представe
2015.мај, представа “Не могу да платим и нећу да платим”, Дарио Фо, Народно позориште Кикинда, аутор сценографије.

Нема коментара:

Постави коментар