уторак, 21. јул 2020.

SAVREMENA LATINOAMERIČKA I ŠPANSKA KNJIŽEVNOST IZ IZDAVAČKE KUĆE AGORA


Kaže se da su „ljubav i borba ono što Latinoamerikanci najbolje poznaju, jer ni jedno ni drugo ne može postojati bez iskrene strasti” – i upravo tu borbu, tu ljubav i strast, narodi Srednje i Južne Amerike preneli su u umetnost, naročito u domene književne umetnosti. Latinoamerički „literarni bum” sve više osvaja Evropu i, zajedno sa Španijom, čini jednu sasvim novu mapu književnog „prostora bez granica”.

Književnost koja je iznedrila magični realizam, i dobropoznata imena poput: G. Mira, H. M. Ruisa, R. H. Sendera, Borhesa, Markesa, Fuentesa, O. Pasa, Isabel Aljende i dr, svoju osobenost, autentičnost i neuhvatljivu moć reči i dan-danas afirmiše i s uspehom obnavlja, u smelim i autentičnim glasovima novih generacija pisaca.

Izdavačka kuća AGORA, prateći savremene glasove španske i latinoameričke književnosti svojim čitaocima nudi širok spektar kvalitetne i neodoljive proze  kojom će, sasvim sigurno, španska i latinoamerička kultura, kao i neponovljivo jezičko bogatstvo ovih naroda, svakom ko se upusti u avanturu književnog hedonizma doneti neočekivana otkrića, jer jedno je sigurno – pred njihovom pričom ne možemo ostati ravnodušni niti iz nje izaći isti kao što smo bili.

Upustite se u doživljaje otkrivanja neotkrivenog sa jednom od vodećih argentinskih književnica – Luisom Valensuelom, ili pak „brazilskim Kafkom” današnjice – Klaris Lispektor; otkrijte fantastičnu prozu šarmante višestruko nagrađivane argentinske spisateljice Samante Šveblin ili uživajte u prozi apsurda Isidora Blajstena koja će još jednom potvrditi da je Argentina uvek bila zemlja izvrsnih pripovedača.

Nezaobilazni roman Ruka vatre A. R. Sančeza između stvarnosti i fikcije, književnih žanrova, između erotike i ljubavnog čina ne ispušta se iz ruku, a tu je i neverovatna knjiga jednog od najvećih autora koje je Meksiko ikada imao – Spev o Halibutu Alfonsa Rejesa.
 
Ruka vatre je knjiga o želji: onoj koja izbegava kalupe u svakom mogućem smislu: razliva se, otima, preliva preko svakog okvira, izmiče kalupima. Alberto Ruj Sančez, preko glavnog lika Zajduna, ljubavnika, pisca, pripovedača, pesnika, lika čiji život sadrži poveću količinu autorovih biografskih podataka, u ovom delu ispaljuje tekst u pravcima raznovrsnih manifestacija ljudske želje. Ruka vatre briše razne granične linije: između stvarnosti i fikcije, između književnih žanrova, između erotike i ljubavnog čina; pustite da ta ruka iz vatre, ta vatrena ruka života, kao ruka grnčara, oblikuje vaše fantazije. Čitaoci Ruke vatre i sami postaju Hamsa: drže knjigu u rukama, neguju je, čuvaju, uživaju u njoj i sa njom, a čitaju je i usvajaju očima.


Svojom autentičnošću, jezičko-stilskim lavirintima i životvornošću tema, knjige Giljerma Martineza, Leopolda Lugonesa, Santjaga Ronkaljola, Lilijane Her i Sesara Aire deo su nesvakidašnjeg književnog univerzuma, jednog još uvek nedovoljno istraženog ali uzbudljivog dela naše planete.
 


Ako ste ljubitelj proznih antologija, Agora je pripremila tri: Digitalni život (o jednoj sasvim novoj eri digitalnog), Slagalica (antologija savremene španske priče) i Borhesova deca (antologija savremene argentinske pripovetke), a ukoliko ste poštovalac i uživalac poetske reči, možda je pravi izbor za vas upravo meksički pesnik Haime Labastida
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар