понедељак, 6. јул 2020.

PREMIJERA FILMA PUTOVANJE KROZ VREME/VRIJEME




U okviru jubilarnog  XXV Festivala Baščaršijske noći u organizaciji Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu, koji će se ove godine realizovati online, 16. jula u 18:00 časova na zvaničnoj stranici ove manifestacije, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Putovanje kroz vreme/vrijeme – Balkan Dance Project, u kome umetnici govore o izazovima i poziciji savremene umetničke igre na prostoru bivše Jugoslavije i Balkana. 

Umetnici pričaju na različitim jezicima republika iz kojih dolaze o ideji i cilju osnivanja platforme Balkan Dance Project.

U okviru platforme Balkan Dance Project premijerno je izvedeno 12 plesnih produkcija, u izvođenju 19 igrača, u radu sa šest koreografa iz šest država. Gostovali su u 32 pozorišta, s više od 100 izvedenih predstava u saradnji s 12 različitih organizacija koje rade u polju plesne umetnosti. Produkcije Balkan Dance Projecta pogledalo je više od 20.000 gledalaca.

Osnivači Balkan Dance Projecta su Igor Kirov, koreograf iz Makedonije, Mojca Majcen umetnica iz Slovenije i koreograf i direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić iz Srbije.

Igrači i umetnici iz Srbije koji su sarađivali i nastupili s Balkan Dance Project-om su Miona Petrović, Katarina Stojković, Branko Mitrović, Luka Živković, Jakša Filipovac, Nikola Pavlović i Teodora Sujić.

Balkan Dance Project postavlja i krucijalno pitanje umetnosti, do koje granice igra sme da prati takozvane zahteve epohe, preko koje međe ne sme da dozvoli zavodljivosti globalnog kiča, da u ime popularnosti igra skrene u populizam, izjavila je Teodora Sujić doajen ove platforme.

U trenutku kada su pozorišta i plesni studiji zatvoreni, kada su prekinuta sva gostovanja, ekipa Balkan Dance Project odlučila je, da projekat ne staje, da se stvara dalje pod drugačijim uslovima. Sve je to podstaklo umetnike, da budu još kreativniji, odlučujuči, da naprave plesno dokumentarni film sa osnovnim ciljem; ostaviti arhiviran trag jednog vremena i pokazati, da spajanje ljudi i stvaranje umetnosti nema granica.

Film Putovanje kroz vreme/vrijeme kao i sama platforma donosi kreativnost, integraciju stvaralaca iz različitih država, spajanje kulturnih radnika i međukulturni dijalog na jeziku umetnosti.

Autor fotografije Zoran Lešić.

Нема коментара:

Постави коментар