среда, 29. јул 2020.

Jelena Mijić i Darko Vukić: Rex kao scena i Rex na sceni/scenama vizuelnih umetnosti

Projekat REX PREPA(R)KING realizuje se povodom 25 godina postojanja KC Rex. Obimna i teško pregledna produkcija vezana za centar i njegove raznovrsne programe predmet je istraživanja nekoliko timova teoretičarki i teoretičara, umetnika i umetnica mlađe generacije. Projekat je pokušaj razmene i afirmacije znanja, sećanja i iskustava na nezavisnoj sceni, putem istraživanja arhivskih materijala i intervjuisanja aktera i akterki brojnih projekata i programa realizovanih u KC Rex.

Tokom 20 godina postojanja Kulturnog centra REX, REXov tim i hiljade saradnika i saradnica različitih profesionalnih opredeljenja realizovalo je programe i projekte koje je posetilo preko 400.000 ljudi. 
Povodom 25-godišnjice KC Rexa pred nama su prva dva iz serije izlaganja istraživačica i istraživača.
Zbog ograničenja u vezi okupljanja i drugih epidemioloških mera predostrožnosti, u sledećih nekoliko nedelja njihova zapažanja i zaključci biće predstavljeni i diskutovani naYouTube i Facebook stranicama KC Rex. 



Istraživačke teme već su inicijalno predstavljane i diskutovane na konsultativnim seminarima, sa ciljem razvoja komunikacije i međugeneracijske razmene znanja i utisaka o istoriji ovog centra kao dela nezavisne kulturne i aktivističke scene. Uoči preslušavanja završnih izlaganja možete konsultovati i snimak seminara na ovom linku.
U okviru programa "REX PREPA(R)KING", umetnici mlađe generacije Jelena Mijić i Darko Vukić bavili su se fenomenima vizuelnih umetnosti i onim što se na tom polju dešavalo u Rex-u u prethodnih 25 godina. Ovu ukazanu priliku da se kroz istraživanje, koje je podrazumevalo pretragu arhiva i razgovore sa različitim akterima Rex-ovih dešavanja, od njegovog nastanka do danas, autori istraživanja iskoristili su prvenstveno pokušavajući da shvate i odrede širi kontekst i uslove u kojima je Rex nastao i razvijao se. Ovo određivanje šire predstave je bilo neophodno kako bi se uopšte mogla razumeti, trans-generacijski, zahvaćena zbivanja i tako rasvetliti njegov višestruki značaj... 

Opširnija najava i kratke biografije istraživača dostupni su na stranici sajta KC Rex
Snimak izlaganja dostupan je na ovoj YouTube stranici.
Ilustracije Prote Škarta su varijacije na temu rada istraživačkog tima #detlićičešljugar a koji se bavi aktivističkim aspektima istorije i produkcije KC Rex...

Нема коментара:

Постави коментар