понедељак, 6. јул 2020.

Umetnost pod pritiskom






U četvrtak, 09. jula u Kulturnom centru Magacin: MKM biće otvorena izložba mladih umetnika pod nazivom Hard Pressed.  

 Izožba će biti otvorena do 16. jula, svakog dana od 10 do 17h.

Pavle Mijuca

Tema pritiska ujedinila je mlade umetnike u nameri da na osnovu ličnog iskustva ispitaju motiv koji je neupitno njihova svakodnevnica, kako u ambiciji da se bave umetnošću, tako i u drugim aspektima života.  Uobličavanjem pritiska, ukazuju na različite društvene i lične tegobe koje on prouzrokuje i kao rezultat toga, njihovi radovi se bave vrlo različitim temama koje na kraju (i na početku) vezuje jedan motiv sa više lica. Neke od teritorija u koje su umetnici zašli da bi pronašli izvore tog pritiska, između ostalog su, problemi nacionalnosti i nacionalnog identiteta, feminizma i rodnih uloga, kapitalizma, usamljenosti, impulsivnosti, kao i sama potreba za proizvodnjom umetnosti u današnjem trenutku. 

 
Detalj iz rada Anastasije Pavić

Hard pressed se može definisati kao početak sazrevanja i promene koja deluje na umetnike da se afirmišu u nestabilnom sistemu koji ih oblikuje svojim uticajem bez preteranog obeležavanja opštih mesta na koje smo primorani da obratimo pažnju kada se to od nas očekuje. Pritisak takvog okruženja ima za cilj da stvori nove pojmove i otvori put za stvaranje umetnosti koja nije ni udobna ni prijatna, već neophodna.”, rekla je kustoskinja Dunja Petković.

Vanja Zunic


Na izložbi će biti predstavljeni radovi 11 mladih umetnika, čiji se umetnički izraz nalazi u domenu različitih medija, počevši od slike i teksta, pa sve do video igara, audio-vizuelnih radova i sl. U želji da sami proizvode svoj narativ i promovišu vrednosti na kojima zasnivaju svoj rad, izložbu su samostalno priredili mladi umetnici, većinski (trenutni, ali i diplomirani) studenti različitih umetničkih fakulteta: Anastasija Pavić, Marko Obradović, Vanja Žunić, Vukadin Filipović, Julija Zaharijević, Pavle Banović, Pavle Mijuca, Ilija Dinčić, Srđan Mančev, Sandro Kulačin i Vasilije Vujović (Vasso Vu), a u saradnji sa takođe mladom kustoskinjom Dunjom Petković


Нема коментара:

Постави коментар