уторак, 28. јул 2020.

OTVORENJE IZLOŽBE ART / RAT / TRANZICIJA (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.) U MUZEJU MODERNE I SUVREMENE UMJETNOSTI U RIJECI

U sredu, 29. jula 2020.g. u 20 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (Krešimirova 26c) održaće se otvarenje izložbe Art / Rat / Tranzicija (1990. – 2000. – 2010 .– 2020. – 2021.), uz izvođenje Plesnog art laboratorija, koji čine koreografkinja Senka Baruška,  igrači  Zvonimir Kvesić i Iva Katarinčić i na kraju koncert grupe ČE BO BO, ČE NA NA.

Usred dramatičnih okolnosti pandemije COVIDA-19 i neizbežnih promena u realizaciji programa Rijeke 2020 - Evropske presolnice kulture, riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti odlučio je da realizuje radikalan izložbeni projekt predstavljanja ključnih momenata, segmenata, poetika, „medijalizacije“ i inovativnih umetničkih praksi koje su se „prelamale“ i „ukrštale“ na novijoj i savremenoj riječkoj Art – sceni u poslednjih tridesetak godina: od istorijskih događaja kakvi su bili osamostaljenje Republike Hrvatske, odcepljenje Republike Slovenije, raspad SFR Jugoslavije ili početak rata u Hrvatskoj i u BIH, što se ubrzano dogodilo početkom 90-ih. To je razdoblje na ovoj izložbi obježeno referencijama na poslednji, XVI. Biennale mladih jugoslovenskih umetnika (1991.) i na rane „ratne“ izložbe (ratni plakati, „DEJA VU – 1941 – 1991“).

Dinamičnim „postavkom“ ove izložbe-događanja, autori koncepta, upravnik MMSU-a Slaven Tolj i kustos Branko Cerovac, odlučili su važan segment „riječke suvremene scene“ dočarati i putem uključivanja brojnih hrvatskih i međunarodnih umetnica i umetnika u više faza i segmenata tokom otvarenja i samog trajanja izložbe, sve do oktobra 2020., s dalekosežnom projekcijom na moguću budućnost, na razvoj novopostale Art – situacije „nakon 2020“ (2021. – 2031….).

Izložba se bavi razdobljem od umetničkih predviđanja na prelazu iz 80-ih u 90-te godine, obeleženih burnim, neretko konfliktnim, kontroverznim, paradoksalnim ili pak alternativnim, supkulturnim, subverzivnim provokativnim umetničkim karakteristikama i projektima, usmerenima na kritiku, dekonstrukciju, retro-avangardno preispitivanje i radikalnu interpretaciju svih velikih naracija i ideologija (istorijskih, političkih, religijskih, etičkih, estetskih, „dobrog ukusa“) do danas.
Posebna  pažnja biće posvećena odnosu tradicije i savremenosti, dominantne i alternativne umetničke prakse, „nezadrživog progresa“ i „nezadrživog regresa“, kulture – subkulture, te neosporne savremenosti riječke muzičke scene 80-ih/90-ih, u prožimanju i interakciji s art performerima, savremenom plesnom scenom od kraja 80-ih nadalje, vizualnim i medijskim umetnicima i savremenim pozoriištem.


Cilj projekta je prepoznati ovu Art – scenu „na fronti vremena“. Uputiti na kritičke potencijale „estetike  ćutanja“ i na vrednost „stilova radikalne volje“ u procesu promene društvenih – kulturnih – umetničkih paradigmi 1990. – 2020.

Нема коментара:

Постави коментар