понедељак, 27. јул 2020.

Talents Sarajevo 2020 dočekuje 62 učesnika u online izdanju


Sarajevo Talents i svojim četrnaestim izdanjem potvrđuje darovitost i entuzijazam novih generacija filmaša Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Za ovogodišnji program, koji će se od 14. do 18. augusta održati pod naslovom “New Beginnings”, odabrane su 62 kandidatkinje i kandidata.
Učesnici ove godine dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Srbije Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovenije i Turske.
U skladu sa stavom Sarajevo film festivala da se u cilju prevencije pandemije održi u prilagođenom formatu, ovogodišnji Talents Sarajevo neće se održati na festivalskim lokacijama u Sarajevu, nego isključivo online. Mogućnost da će novo izdanje Talents Sarajevo biti prilagođeno situaciji uzrokovanoj virusom korona najavljena je još u aprilu, u pozivu za prijave za ovogodišnji program. Ipak, to nije pokolebalo 305 reditelja, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara da se prijave za “New Beginnings”, koji je i najavljen kao forum za istraživanje celog niza neposrednih efekata pandemije na film kao umetnost i industriju.
U programu Talents Sarajevo ove godine će učestvovati kandidati iz 14 od ukupno 19 zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza. Najviše njih dolazi iz Grčke (16), Rumunije (10) i Hrvatske (8) – nešto više od trećine ukupnog broja kandidata.   
 
Program Sarajevo Talents i ove će godine zadržati strukturu od ukupno osam modula: Directors Summit, Producers Summit, Acting Studio, Camera Studio, Editing Studio, Pack&Pitch, Script Station, i Talents Press.

Нема коментара:

Постави коментар