понедељак, 22. март 2021.

Rijeka april 2021. – PROGRAMSKA ZAVRŠNICA EVROPSKE PRESTONICE KULTURE

                


 U Rijeci su danas najavljena kulturno-umetnička događanja koja se, pod kapom projekta Evropske prestonice kulture, planiraju održati tokom aprila, meseca koji predstavlja svojevrsnu programsku završnicu EPK programa

 

Radi se o preko pedeset događaja kojima će publika moći da prisustvuje u kontrolisanim uslovima i uz poštovanje epidemioloških mera, a na današnjoj konferenciji za medije ove su programe najavili upravnici riječkih kulturnih ustanova, predstavnici firme Rijeka 2020 osnovane za realizaciju projekta EPK kao i predstavnici Delta Laba formiranog u okviru Sveučilišta u Rijeci u sklopu EPK projekta i udruženja Drugo more. Svi oni zajednički rade na organizaciji riječke programske EPK završnice i to u uslovima, nažalost još uvek prisutne, borbe protiv pandemije i virusa. 

 

Podsetimo, Rijeci i Galwayu su zbog pojave pandemije COVID 19 i nemogućnosti da izvorno planirani program realiziraju u celosti tokom 2020., titule Evopskih prestonica kulture produžene do kraja aprila 2021. Rijeka je tokom 2020. održala preko 400 kulturno-umetničkih programa, pretežito tokom letnih meseci, jedan deo programskih aktivnosti održan je u jesen i početkom 2021., a značajan deo aktivnosti planiran je upravo za mesec april 2021.

 

Bogat program koji je danas najavljen uključuje predstave, tematske vođene šetnje gradom, otvorenja trajnih instalacija, izložbe, koncerte i slična događanja koja se sva redom planiraju u skladu s epidemiološkim merama propisanima od strane Štaba civilne zaštite, a, kako je naglašeno na konferenciji za medije, ukoliko bude dolazilo do zaoštravanja i izmena mera, tome će se prilagođavati i planirana događanja.

 


Desetak izložbi od kojih deo ostaje otvoren i nakon aprila


U aprilu je planirano otvorenje desetak izložbi, među kojima mnoge ostaju otvorene i u razdoblju nakon 30.4. Jedna od njih je i izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza koja donosi njegove rane radove - slike koje su nakon 133 godine demontirane sa svoda riječkog pozorišta Ivana pl. Zajca kako bi bile restaurirane te ekskluzivno prikazane na izložbi u novoobnovljenoj palati iz XVIII veka u koju se Muzej grada Rijeke nedavno uselio. Klimt će onde biti izložen sve do sredine oktobra 2021. 

U Exportu na Delti ponovo se otvara velika izložba Fiume Fantastika – fenomeni grada koja je u drugoj polovini 2020. godine izazvala uspeh i koju je pogledalo više od 7 hiljada posetilaca. Izložba je obogaćena i upustvima za decu za istraživanje izložbe, a ponovo će se organizovati i stručna vodstva ovom izložbom.

U Muzeju grada, u zgradi na Trgu Riccarda Zanelle 1, u aprilu se otvara izložba Moda i strip, koja dolazi iz Muzeja stripa u Angoulemeu i posetiocima nudi uvid u više od stotinu eksponata. Reč je o crtežima, odeći, modnim dodacima, parfemima i raznovrsnim publikacijama koji naglašavaju direktne veze mode i stripa budući da je moda često nastajala pod uticajem stripovskih junakinja i junaka. Ova izložba ostaje otvorena do sredine juna.

Muzej moderne i savremene umetnosti obeležiće 100. godišnjicu r ođenja istaknutog hrvatskog umetnika Ivana Kožarića izložbom Odletjeti u eter ili ostati na Zemlji. Izložba se otvara 23. aprila, više od godinu dana nakon što je uz riječko Korzo, uoči otvorenja EPK, bila privremeno postavljena Kožarićeva instalacija Stog sijena, i ostaje otvorena do sredine juna. U saradnji s porodicom Kožarić i zagrebačkim Muzejom savremene umetnosti, u Rijeci će se predstaviti medijski raznoliki radovi Ivana Kožarića, nastali u razdoblju od 1950-ih do 2010-ih godina.

 

 Osim ovih izložbi april će obeležiti i dani otvorenih vrata Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka na svim lokacijama – u Guvernerovoj palati, u Muzejskoj zbirci Kastavštine te u Memorijalnom centru Lipa pamti.

Izložbom fotografija koja će 20. aprila biti postavljena na postamentima na riječkom Korzu, putuje zahvalnica volonterkama i volonterima na značajnom doprinosu u ostvarenju celokupnog kulturnog programa u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture.  Ova izložba prati angažman građanki i građana Rijeke u volonterskim aktivnostima - konferencije, radionice, međunarodna suradnja i razmena, koncerti, festivali, izložbe, promocije, manifestacije, otvorenja instalacija - predstavljaju samo delić događanja u koje je bilo uključeno preko 400 volontera koji su tokom godina poklonili projektu i gradu preko 8.000 sati svojeg slobodnog vremena. 

 



Vođene šetnje i ture gradom

 

Svakog vikenda tokom aprila održavaće se i nekoliko vođenih šetnji i tura gradom za decu i za odrasle.

StreetArt šetnja za decu kreće se uzvodno gradskim tokom Rječine, Vodovodnom i Ružićevom ulicom i susreće umetnost na uličnom zidu iz kvarta, u pothodniku, ispod volte, nasred ceste, uličnog stuba ili železničkog vagona.

U vođenoj turi Rijekom murala na širem području Delte i Školjića te šarenom Križanićevom ulicom, gje je napravljeno 7 novih radova, publika će moći da sazna više o umetnicima, radovima, ali i nekim zanimljivim anegdotama koje su se dogodile prilikom stvaranja ove ulične umetnosti. Na samome kraju moći će se i sami oprobati  u baratanju sprejem po fasadi i učestvovati u stvaranju još jednog murala.

U sklopu programa zatvaranja EPK 2020, Udruženje turističkih vodiča Kvarnera ponudila je novo tematsko razgledanje  svim građanima i posetiocima Rijeke – vođenu turu Nasleđe Rijeke kao EPK 2020. Ovaj program odmiče se od klasičnog razgledanja pa usmerava pažnju na trajnu ostavštinu Evopske prestonice kulture 2020. Šetnja gradom zaustavlja se na desetak odabranih lokacija, traje nešto više od 90 minuta, a u njoj posetioci imaju priliku da se  prisete  mnogih atraktivnih programa koji su obeležili razdoblje EPK, te da  doznaju šta Rijeci ostaje na ponos u trajno nasleđe.

Najavljena je i Istorija Krešimirove ulice, potencijalnim proširenim Korzom, koja kreće iz Antikvarijata Mali neboder u Ciottinoj i traje sat i po, a vodi kroz zanimljive istorijske trenutke i ostavštine, arhitektonske, narativne,ali i one koje Rijeka 2020 ostavlja  za sobom kao nasljeđe (Dječja kuća, Knjižnica, Palača Šećera, MMSU i dr.)

 

Predstave, koncerti, programi pozorišta

 

Publiku tokom aprila  očekuje i desetak različitih predstava, muzičkih, koncertnih i sličnih izvođenja,  a njihovi  modeli uveliko će zavisiti od epidemioloških mera i mogućnostima vezanima uz javna okupljanja koja propisuje Štab civilne zaštite.

U prostoru Riječke ribarnice je 24.4. predviđena suita u trajanju 45 minuta, s početkom u 22:00 sata, koju izvode muzički sastav Grč u pratnji muzičara simfonijskog orkestra HNK Ivana pl. Zajca, uz aranžmane i orkestracije Zorana Majstorovića. Ovaj će se program izvoditi bez publike zbog strogih mera Štaba za boravak u prostoru Ribarnice, ali je predviđen livestream na You Tube kanalu Rijeke 2020.

HNK Ivana pl. Zajca najavljuje praizvođenje Opere po Kamovu Zorana Juranića koja je komponovana  posebno za riječku Operu i posebno za program Rijeke - Evopske prestonice kulture. Prolog je bio izveden na svečanosti otvaranja EPK, a celovita se opera prvi puta izvodi u aprilskoj završnici EPK. Zoran Juranić komponovao je pedesetak dela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne muzike. Ne tako davno, pronalazak do tada nepoznatog libreta koji je Janko Polić Kamov napisao za svoga brata Milutina zaintrigirao je hrvatsku kulturnu javnost. Iako nije reč o izvorno Kamovljevoj priči, tekst koji je Kamov naslovio „Kad slijepci progledaju“ ima sve odlike razbarušene i direktne autorske naracije, a uz to pokazuje i vrlo dobro snalaženje u pravilima verističke libretistike.

Simfonijski koncert Stravinsky, Mahler: Farewell to ECoC, riječki HNK najavljuje za 30. aprila na programu će biti Igor Stravinsky: Žar ptica (1919.) i Gustav Mahler: Simfonija br. 4 u G-duru.

Početkom aprila u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci biće održana prezentacija projekta Janez Janša: Zračni most (The Airlift). Reč je zapravo o prezentaciji programa "Odletit ćemo oboje ako ti kažem što se desilo" koji je bio planiran u 2020., ali je otkazan zbog pandemije. Ta site-specific baletno-dramska predstava trebala je da  donese priču o baletu i njegovoj blizini moći i vlasti, redu i disciplini i liku Nikše Župe, kulturnog menadžera rodom iz Splita, direktora zagrebačke Akademije dramskih umetnosti te umetničkog upravnici Baleta Slovenskoga narodnog kazališta u Ljubljani 1991. – 1992. Prezentaciju projekta Janez Janša: Zračni most (The Airlift) na velikoj pozornici izvesće sam autor Janez Janša, a nakon izvođenja održaće se debata sa saradnicima: Milanom Markovićem, Petrom Veber, Draganom Živadinovim i Tajči Čekada.

Na samom kraju aprila otvara se i Galerija Zajc, izložbeni i interaktivni prostor u kojem će se predstaviti pozorišna baština i tokom godine organizovati različiti susreti i razgovori. Biće smeštena u zgradi riječkog Kazališta koristeći i preuređene zanimljive prostore koji su do sada  bili izvan fokusa posetila pozorlišta: pokrajnje stepenice, odmorišta, pretprostori pororišnog balkona, sam balkon.

Tokom aprila planirani su, slično kao u letnom razdoblju, i koncerti na otvorenom, no njihova izvođenja značajno zavisi o epidemiološkim merama i mogućnostima javnih okupljanja.

 

Otvorenje trajnih instalacija i dani susjedstava u riječkoj okolici

 

Nakon što su tokom 2020. otvorene četiri trajne instalacije kulturno-turističke rute Lungomare Art, u aprilu će se upriličiti i programi otvorenja trajnih skulptura u Voloskom i u Baški na ostrvu Krku.

Takođe, u Vrbniku i u Mrkoplju planirani su dani susedstava Evropske prestonice kulture, a na području Rijeke biće sačuvana Vremenska kapsula 27 susedstava, u koju su  sačuvana  poruke za buduće naraštaje. U Vremenskoj kapsuli 27 susedstava ostavljena je poruka nekim budućim arheolozima, antropolozima i istoričarima budućnosti o svima koji su sada i ovde, o gradu Rijeci u 2020. godini, o svakom pojedinom susedstvu, o životima i o ideji budućnosti kako je vidimo iz ove sadašnje perspektive. 

 

Dječji programi u Dječjoj kući, ali i na otvorenom

 

Za decu se već krajem marta otvara Dečja kuća u sklopu kvarta kulture Rikard Benčić, a u njoj će programi započeti u aprilu, takođe u skladu s mogućnostima koje dopuste protivepidemijske mere.

Nedelja dobre dečje knjige ove bi godine, od 19. do 25. 4., trebao da  donese niz susreta s autorima, kreativnih radionica, sve s knjigom u središtu te po prvi puta - u Dečjoj kući u kojoj svoj novi dom ima i Dječji odjel Stribor.

U Dečjoj kući igraće se i lutkarska predstava Oh la la, a u Gradskom kazalištu lutaka predstava Sretna kućica.

Nedjeljni dani će tokom aprila biti obeženi Iznenadnim cirkusom u riječkim kvartovima. Reč je o seriji pop-up nastupa uličnog zabavljača Marka Klauna s izvođenja Palačinka Show. Vozilo kojim izvođač dolazi na lokaciju ujedno je i bina, a reč je o vatrogasnom vozilu koje je prenamenjeno u jedno sasvim šašavo cirkusko – klovnovsko vozilo.

U više termina će u Exportu na Delti, u bioskopu izložbe Fiume Fantastika, biti prikazana predstava Djeca luke Kazališne radionice Malik. Ova je predstava primarno bila zamišljena kao site specific izvedba, ali je zbog epidemioloških uslova čitav proces predstave prebačen i prilagođen ''novom normalnom'' te se odvijao putem Zoom platforme pa su  tako i radionički deo procesa, ali i sama izvođenja  provedeni i planirani u digitalnom obliku. Predstavom Djeca luke, prema rock i punk pesmama iz knjige „Riječke rock himne“ Zorana Žmirića, priča se priča o buntu i odrastanju te odnosu najmlađih generacija prema gradu u kojem žive u određenom trenutku tranzicije.

 

Provedba svih programa uz poseban oprez i poštovanje mjera Stožera

 

Osim ovde spomenutih programa, na današnjoj konferenciji za medije najavljeno je  i više, a građani su pozvani da prate najave u medijima jer će se svi planirani programi dodatno tokom aprila najavljivati putem medija odnosno izvođenja će se prilagođavati eventualnim izmenama epidemioloških mera Štaba

Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel na konferenciji za medije je naglasio da - „još uvek prisutne mere borbe protiv epidemije spreče da program zatvaranja planiramo i održi na način sličan otvorenju pre nešto više od godinu dana s osmehom na licu i ponosni ulazili u riječku EPK godinu i ne sluteći što ih tokom  2020. čeka.“.

„No“, - dodao je – „ponosni i dalje možemo biti jer učinili smo u proteklih godinu dana mnogo više no što se u martu 2020. činilo da će uopšte biti moguće. Titula Evropske prestonice kulture u Rijeci je, usprkos koroni, uspešno nošena titula i ona nam ostaje jer naš se grad upisao na mapu EPK gradova. Riječku EPK godinu pozdravljamo dostojanstveno, i gledamo u budućnost, u vreme kada će, ne samo fizičko nasljeđe projekta, nego i celokupno iskustvo realizacije ovog projekta, biti kvalitetna baza za dalji razvoj riječke kulture.“

 

 

Нема коментара:

Постави коментар