петак, 5. март 2021.

ИЗВИИСКРА Смиљане Чурић


 Изложба  докторског уметничког пројектаИЗВИИСКРА – Стварање ликовног универзума користећњем изражајних потенцијала сувих плодова природе уметнице Смиљане Чурић одржава се у Галерији ФЛУ (Кнез Михаилова 53, Београд) од 9. марта до 24. марта 2021. године радним данима, од 11 до 19 часова.

  Слике и цртежи приказани на изложби избор су из опуса заокруженог докторским уметничким пројектом ИЗВИИСКРА – Стварање ликовног универзума користећи изражајни потенцијал сувих плодова природе у оквиру сликарског департмана Факултета ликовних уметности у Београду под менторством др ум. Светлане Волиц.



 Као визуелна полазишта или модели за настале ликовне радове служили су ми разноврсни плодови из природе, попут кестења, нарова, мушмула, шипурка, сличних бобица и сувог цвећа. Ове облике на папиру или платну претстављам увећано и најчешће осамљено чиме тежим снажнијем усмерењу пажње посматрача на саму форму унутар које је сконцентрисано ликовно дешавање. Извучени из уобичајене околине и из мноштва у ком се природно налазе, ови мали објекти поред којих пролазимо готово свакодневно не обраћајући пажњу, подстичу размишљање о преклапањима микро и макро света природе, а једноставност облика на цртежима последица је промишљања и тражења најснажнијег, основног утиска који модели носе као траг исконске, свевремене и свепрожимајуће стваралачке снаге. Истовремено, човекова перцепција увек садржи самопројекцију унутрашњих дешавања и закона који се аплицирају визуелним подстицајима, а та јукстапозиција креира нов универзум оваплоћен унутар језика уметности. Управо уметност, као област људског деловања која не може бити крајње дефинисана једина је која може додирнути, ухватити необјашњиво у природи, а то необјашњиво, или пре неизрециво, али дубоко свезано са човеком и читавом природом је тема мог ликовног истраживања: доживљај присуства чудесних веза, механизама и заједничке нити која прожима постојећи свет од најмање честице до космичких тела те човека и његове подсвести  и  емоција. Ликовно дело је белешка о утиску присуства тајанствене искре која се промаља из малених, занемарених, сасушених делова природе, али и портал за распламсавање стваралачке искре у нама.

 Наслов ИЗВИИСКРА сажима разнородне мотиве и идеје који се преплићу у мом раду и даје поетски назначај о искри лепоте која се извија из увелих и сувих плодова, као и осећају зачуђења богатством у природи које се открије када човек отворено и слободно усмери «дечији» поглед на неки њен кутак. И сами модели коришћени као подстицај за цртеже, јесу плодови и семење чији је задатак да чувају клицу – зачетак живота нове биљке. Петар Петровић Његош уметност назива искром бесмртнога огња, а ту стваралачку искру је потребно гајити у себи, неговати посматрањем, радом, понирањем у свет природе, али и дубоко у лични свет. Резултат тог напора јесу изложени радови, који опет, имају за жељу да код посматрача покушају распламсати успавану клицу као нешто тајанствено и чудновато што интуинтивно осећамо пред призорима или предметима који нас дотичу и исту искру побуђују у нама.

 

Смиљана Чурић

 


Смиљана Чурић рођена је 1991. године у Новом Саду где је завршила средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“. Дипломирала је на сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду 2014. године, а мастер студије сликарства завршила је у класи професора Добрице Бисенић на Факултету ликовних уметности у Београду, где је тренутно на докторским уметничким студијама. Добитник је награде ФЛУ за цртеж “Стеван Кнежевић” и награде за слику малог формата “Љубица-Цуца Сокић”.Члан је Удружења ликовних уметника Србије од 2018. године.

 

Одабране изложбе:

-самостална изложба „ПЕЧАТ“,  Галерија Културног центра Врбаса, 2020

- изложба “Signs/Znaci”, Belmont Film House, Абердин, Шкотска, 2019

- изложба учесника летње школе ArtQuake, Галерија „Солидарност“,  Котор, 2019

- пројекат “Headrush”, Абердин, Шкотска, 2019

-изложба „Embedding“, Look Again project space, Абердин, Шкотска, 2019.

- изложба студентског мозаика, Галерија ФЛУ,  Београд, 2019.

- Art Sequences, Кућа легата, Београд, 2019

-изложба радова насталих на радионици „Genius loci“ у оквиру Летње школе универзитета уметности у Београду, Културни центар града Лесковца, Лесковац, 2018

-изложба нових чланова УЛУС-а  2018., Уметнички павиљон Цвијета Зузорић, Београд, 2018

-изложба „ПИ-Постојање, Природа, Присутност“, Галерија Центра за културу „Свети Стефан,       деспот српски“,  Деспотовац, 2017

-„Интервенције 8“, Магацин у Краљевића Марка, Београд, 2016

-„ПИ – Постојање, Природа, Присутност“, Галерија СКЦ ,  Београд, 2016

- изложбарадова  награђених студената ФЛУ, Галерија ФЛУ, Београд, 2016. И 2015. године

-изложба радова ученика уметничке школе „Богдан Шупут“, Старчево, 2015

-изложба у галерији “Зрно“ , Нови  Сад,  децембар 2014-јануар 2015

-изложба „Изданци“, Галерија  „Зрно“,  Нови Сад, 2014

-изложба „Le Tre Corone Fiorentine“, Уметнички центар Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“,  Београд, 2014

-изложба радова студената четврте године АУНС,  Галерија ликовне уметности поклон збирка ,,Рајко Мамузић“, Нови Сад, 2014

-изложба фотографија студената АУНС,  галерија ФКВСВ, Нови Сад, 2012

-групна изложба цртежа у галерији ,,Чардак“, Сремски Карловци, 2009

Нема коментара:

Постави коментар