понедељак, 08. март 2021.

67. i 68. Martovski festival

 22–28. MART 2021. // DOM OMLADINE BEOGRADA

 


 

Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora  festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

 

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

 

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

 

O filmovima koji su ušli u takmičarski program 67. i 68. Martovskog festivala odlučivala je selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent; Vladimir Šojat, filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik; Nikola Majdak mlađi, snimatelj, animator, reditelj i predavač. Članica selekcione komisije za izbor takmičarskog programa 68. Martovskog festivala je i Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja. Stručni saradnik selekcione komisije 67. Martovskog festivala je Dragan Nikolić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

 

Žiri 67/68. Martovskog festivala, koji će odlučivati o nagradama – Grand Prix Martovskog festivala, nagrade za najbolji film (po kategorijama), strukovne nagrade (za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/komponovanu muziku), radiće u sastavu: Želimir Žilnik, reditelj i scenarista (predsednik žirija) – Srbija, Vera Vlajić, rediteljka, scenaristkinja i animatorka – Srbija, Igor Bezinović, reditelj – Hrvatska, Dimitris Kerkinos, profesor i estetičar filma – Grčka, Radoslav T. Stanišić, doktor dramskih umetnosti: odsek filmologija i filmski i TV reditelj – Crna Gora.

 


Na svečanom otvaranju biće prikazani žurnali “Filmskih novosti” o važnim trenucima iz istorije Martovskog festivala, animirani film “Kad oružje govori” Borislava Šajtinca, čija je svetska premijera bila planirana za otvaranje 67. festivalskog izdanja, kratki igrani “Nimic” slavnog grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa, koji govori o susretu čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život, te prvi iz međunarodnog takmičarskog programa – kratki igrani crnogorski film “Duga” Aleksandra Vujovića, koji će biti i gost ukoliko to dopuste okolnosti pandemije.

 

U okviru ceremonije otvaranja biće uručena nagrada Martovskog festivala za životno delo, a ime dobitnika biće objavljeno naknadno.

Dejan Dabić, koji je bio umetnički direktor i za 67. izdanje, izjavio je da je ove godine prijavljen nešto manji broj radova, naročito u kategoriji kratkog igranog filma, ali da “kovid nije ugrozio kvalitet filmova”.

 

Što se tiče tematike, epidemija korone se među selektovanim filmovima pojavljuje samo u jednom eksperimentalnom ostvarenju. Autori su se, kako je naveo Dabić, bavili magijom, egzistencijom, istorijskim pričama, ratovima u Jugoslaviji, aktuelnim temama nasilja i zlostavljanja…

 

Novina je da se vraća Gran pri za najbolji film u svim kategorijama, a zadržane su pojedinačne nagrade za najbolji film u nacionalnim takmičarskim kategorijama – dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film, kao i u međunarodnoj takmičarskoj selekciji u kategoriji kratki igrani film.

 

Biće obeležene i dve godišnjice – novim programom o 40 godina Novog talasa i prošlogodišnjim o 55 godina Praške škole, najavio je Dabić.

 

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermonferanu, Drami i Berlinu.

 

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

 Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije. Na festivalu će biti prikazano, kako je najavljeno, skoro sto filmova.

 

Нема коментара:

Постави коментар