четвртак, 25. март 2021.

Дневник уметника у Галерији ФЛУ

 


 Изложбу докторског уметничког пројекта Дневник уметника, аутора Николе Крстића  која се одржава у Галерији ФЛУ (Кнез Михаилова 53, Београд) од 26. марта до 2. априла 2021. године.

 

У петак (26. 3. 2021) неће бити званичног отварања, већ ће Галерија ФЛУ, тога дана бити отворена од 15 до 19ч, када ће и уметник Никола Крстић бити присутан.

  

Докторско уметнички пројекат под називом “Дневник уметника – aмбијентална поставка графичких и видео приказа” је дневнички запис изражен у више медијских одредница.

Амбијенталну целину чине: штампана и укоричена књига “Дневник 2016/2017“ (приређено издање дигиталног дневника), звучна инсталација, дигитални принтови, фото инсталација, инсталације сачињене од меморабилија, као и видео инсталација.

Из јукстапозиција дневне рутине са уметничким стваралаштвом, анализира се однос постављених садржаја и значења која могу довести до универзалнијег тумачења на релацији живот - уметност. На овај начин се контекстуализује стваралачки процес који се уздиже из свакодневног, личног, често баналног, а не приватни живот аутора. Видљиви напор да се коришћењем разноврсних метода датирања реконструишу појединачни дани у животу аутора сведочи и подвлачи значај упорног, иако неисплативог и непрактичног, континуираног настојања да се биће (и уметничко) одржава будним. Немогућност исцртавања граница између противречности: приватно-јавно, приватно-професионално, важно-неважно и узвишено-банално, испоставља се као кључно а дневник као могуће средство прихватања тензије која произилази из амбиваленције на коју смо осуђени.

Поставка сугерише атмосферу едукативне презентације, приватни садржаји третирани су научно-методолошки, тако је у фокусу сам процес стварања, иако је документ о животу објекат уметничког дела.

 

До 2. априла 2021, изложбу у Галерији ФЛУ можете посетити радним данима од 11 до 19ч.

 

Никола Крстић (1987, Београд) је ликовни уметник, музичар и графички дизајнер. Мастер и основне студије завршио је на Факултету ликовних уметности у Београду на Студијском програму Сликарство (2009, 2011). Од 2012 запослен је на Институту за историју уметности Филозофског факултета у Београду, на позицији истраживач-сарадник, где учествује у припреми неколико књига из области историје уметности.

Члан је два београдска музичка састава и тенор у поп-рок хору "Вива вокс”.

Учествовао је на неколико националних и међународних изложби и на међународним  резиденцијама.

Од 2016 - 2018. део је трупе позоришта "Ле Студио”, као музички уредник и глумац у представи ,,Том Вејтсов Војцек".!

Добитник је две награде за ликовно стваралаштво.

Нема коментара:

Постави коментар