уторак, 2. март 2021.

Beogradska internacionalna nedelja arhitekture na evropskoj konferenciji „Creative Exchange: Landscapes of Care“


 


Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA učestvuje u organizaciji konferencije Creative Exchange: Landscapes of Care”, jednom od najvećih i najvažnijih događaja u oblasti arhitekture, koji se održava od 3. do 5. marta onlajn. BINA je partner na projektu Future Architecture platforme koja je i organizator događaja, uz podršku programa Kreativna evropa. Konferenciju je moguće pratiti uživo putem online stream linka (https://bit.ly/3s97iTG), dok je kompletan program manifestacije dostupan na internet prezentaciji Future Architecture Platform (https://bit.ly/3pvC1Zb).

Ovogodišnje izdanje „Creative Exchange” će predstaviti 27 finalista Future Architecture konkursa koji su izabrani između 400 učesnika da prikažu svoje ideje i vizije budućnosti arhitekture. Istovremeno ovogodišnji susret arhitektonskih kreativaca biće i jedna od prvih promocija nove inicijative “Novi Evropski Bauhaus”, projekta koji je septembra prošle godine najavila predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen. Povodom konferencije napravljen je i poseban sajt Future Architecture Rooms (https://futurearchitecturerooms.org/), u okviru kojeg su predstavljeni svi finalisti, članice platforme. Soba br. 10 rezervisana je za BINU (https://futurearchitecturerooms.org/bina-association-of-belgrade-architects).




Na konferenciji će učestvovati brojni istaknuti stručnjaci iz oblasti arhitekture, među kojima su i Xavier Troussard, direktor Istraživačkog centra New European Bauhaus; Amica Dall, osnivačica uglednog kolektiva Assemble; Marie-Louise Richards, istraživačica Royal Institute of Art in Stockholm u Švedskoj; program direktor projekta Future Architecture, Matevž Čelik i mnogi drugi. Osnivačica Beogradske internacionalne nedelje arhitekture, Danica Prodanović, učestvovaće u programu kao moderatorka diskusije “Revisiting histories session” u okviru koje će predstaviti letnju filmsku školu “If these walls could talk” posvećenu zgradi Doma štampe u Beogradu.

Platforma Future Architecture je izbalansirani eko-sistem evropskih institucija arhitekture koji imaju specifične uloge unutar kompleksa Evropskog arhitektonskog programa. Ova platforma povezuje multidisciplinarne talente u usponu sa institucijama visokog ugleda kao što su muzeji, galerije, izdavačke kuće, bijenala, i festivali. Platforma omogućava talentovanim konceptualnim teoretičarima i praktičarima u arhitekturi priliku da govore, budu viđeni i saslušani.

Нема коментара:

Постави коментар