среда, 3. март 2021.

67. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA EKSPERIMENTALNOG FILMA I VIDEO ARTA

 


Budući da 67. Martovski festival zbog pandemije koronavirusa nije održan tokom 2020. godine, u skladu sa odlukom Odbora festivala naredno izdanje biće duplo: 67/68. Martovski festival održaće se od 22. do 28. marta 2021. godine.  Biće prikazane kompletne takmičarske selekcije iz 2020. i 2021. godine, a biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala. 


Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Predstavljamo program filmova iz selekcije 67. Martovskog festivala, koji se  takmiče u kategoriji eksperimentalnog filma i video arta.


Dok sam bio u stomaku, napipao sam rukom svoju pišu i tako shvatio da sam DEČAK! //

2020. / 10’ 36’’

Režija: Miloš Tomić

Produkcija: Miloš Tomić, Jakub Felcman

Glume: Dren Tomić, Miloš Tomić

U nizu nadrealnih, poetičnih i kretenastih prizora, ulazimo u odnos i pokušaj komunikacije između sredovečnog oca i njegovog sina, koji od dečaka uskoro postaje mladić. Svako živi sa svojom opsesijom: dečak zaluđen igricama na tabletu, otac u svojim muzičko-bučnim fantazijama.

*Svetska premijera




*Hackteria /

2019. / 11’ 40’’

Produkcijska kuća: Ground

Režija: Izvanredni Bob

Produkcija: Andrija Lučić

Robo samuraj proživljava satori u tech-noire skeumorfizmu.



Komunikacija // 

2019. / 4’ 50’’

Produkcijska kuća: Dom kulture „Studentski grad“ – Akademski filmski centar

Režija: Saša Petrović

Produkcija: Ivan Velisavljević

Parafraza filma Karla Teodora Drajera „Stradanje Jovanke Orleanke“. Citiranjem međunatpisa i repliciranjem kadrova u novom kontekstu uspostavlja se odnos između dva istorijska vremena. Otvaraju se pitanja uloge individue u istoriji, načina na koji ona u specifičnom istorijskom kontekstu postaje vodilja celoj zajednici, društvene dinamike uključivanja u zajednicu i isključivanja iz nje, i to u najdrastičnijoj formi.

*Svetska premijera



Paralelni tokovi // 

2020. / 9’ 30’’

Produkcijska kuća: Verige

Režija i produkcija: Luka Papić i Branka Majstorović

Prateći tokove misli, tokove interneta i tokove istorije, zalazi se u paralelne dimenzije – sive zone realnosti. Ekspedicije u sive zone su uvek lične, a njihovi rezultati nisu uvek poetični, inspirativni ili lepi. Često se tu otkrivaju banalnosti, koje se zatim pretvaraju u misterije, koje se onda iznova pretvaraju u banalnosti.



prizori tajanstvenog simpozijuma // 

2020. / 5’ 25’’

Produkcijska kuća: Nezavisni filmski centar Vorky Team & Dom kulture „Studentski grad“ – Akademski filmski centar

Režija: Milan Milosavljević

Produkcija: Dragan Cakić

U toku Hladnog rata, u predvečerje nuklearne pretnje, kada deca utonu u san stariji su započinjali svoje igre u „ludim šezdesetim“…

*Svetska premijera



Video sam / Láttam // 

  1. / 20’ 10’’

Produkcijska kuća: Cinema Film Workshop

Režija i produkcija: Zoltan Bicksei

Glume: Nándor Szilágyi, Gábor Bagi, István Berecz, Rolland Resócki, Elizabetta Bicskei

Prikaz „vida“ slepe osobe na pustom otvorenom prostoru. Slepa osoba nabasa na prazninu letnje pustare. Dodiruje, oseća svetlost dlanovima i licem, maštom i verovanjima – to nije samo igra u kadru, već kratak sažetak unutrašnjeg doživljaja spoljnog sveta. Film je polifonski splet dodirivanja, držanja, saplitanja Slepe osobe, o čemu svedoče trava, suve trske i gnezdo. Brojni mali Rajevi, ljudi koji iz njih izlaze, boreći se u smrtonosnim dvobojima. Ubijanje i ponovno rođenje poput vrtloga, ples maskiranih fragmentarnih figura, dugi koraci i veličanstvena nepomičnost promiču ispred očiju Slepe osobe…

*Srpska premijera


Živa crvena //

2020. / 9’ 37’’

Produkcijska kuća: Sivo Drvo Film

Režija i produkcija: Svetislav Dragomirović

Glume: Marina Gunjača, Tanasije Ruzmarin Stojić, Ružica Živković

Zagrobni život trkačkog konja, Čirokija.


Selekciona komisija takmičarskog programa 67. Martovskog festivala:

Nikola Majdak, direktor fotografije, Srbija
Milan Nikodijević, profesor produkcije, Srbija
Vladimir Šojat, autor, montažer, Srbija

Stručni saradnik selekcione komisije: Dragan Nikolić, reditelj i urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

Umetnički direktor Martovskog festivala: Dejan Dabić

Нема коментара:

Постави коментар