субота, 07. новембар 2020.

Rediteljka filma o sovjetskim ikonama šaha i ženske emancipacije večeras na Slobodnoj zoniTatija Škirtladze autorka filma U slavu kraljici gošća festivala

 

Gošća 16. Slobodne zone večeras (nedelja, 8. novembar) će biti rediteljka filma U slavu kraljici Tatija Škirtladze (Tatia Skhirtladze).
 

U slavu kraljici“ biće prikazan u 18:30h u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Nakon projekcije filma biće održan razgovor sa autorkom.

 

A sutra i prekosutra autorka filma će posetiti i Novi Sad i Niš (Kulturni centar Novi Sad, 9. nov, 20:30 / Cineplexx Niš, 10. nov, 20:00)

 


Ženska linija na 16. Slobodnoj zoni  

 

Tokom Hladnog rata, četiri legendarne šahistkinje iz Gruzije donose revoluciju u ženskom šahu širom cele planete i postaju sovjetske ikone ženske emancipacije. U slavu kraljici otkriva njihove isprepletane biografije i prikazuje redak uvid u sadašnji život šahovskih zvezda None Gaprindašvili, Nane Aleksandrije, Maje Čiburdanidze i Nane Joseliani, kao i hroniku njihovog trajnog nasleđa.
 

Tatija Škirtladze rođena je 1976. godine u Tbilisiju u Gruziji, a živi i radi u Beču. Diplomirala je na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču, a master studije završila je na Univerzitetu umetnosti u Holandiji. Tatija radi u različitim medijima, kao i na kreiranju različitih umetničkih projekata. Predaje video umetnost na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Suosnivačica je biroa za kulturnu implikaciju – SuK.


Нема коментара:

Постави коментар