понедељак, 2. новембар 2020.

Otvaranje XX Bijenala keramike Beograd



Medjunarodna izložba umetničke unikatne keramike


Kada: Konak kneginje Ljubice,utorak 3.11.2020. u 19h

Gde; Konak kneginje Ljubice


Koliko dugo: 3-15.11.2020.




 

      Bijenale keramike Beograd je jedna od retkih izložbi koju organizuje Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ( ULUPUDS ) preko četiri decenije  i koja  uspešno spaja i promoviše tradicionalne i moderne pristupe,tehnike,materijale i forme umetničke keramike. Ova jedinstvena manifestacija je od nastanka u fokusu imala da predstavi najnovija dostignuća domaćih autora iz Jugoslavije, a od 90-ih godina XX veka, radove umetnika iz Srbije. Na poziv Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla ULUPUDS su se rado odazivali umetnici koji su želeli da publici,kolegama i stručnoj javnosti prikažu svoja najnovija kreativna rešenja iz ove oblasti primenjene umetnosti.  Ova postavka je pored izložbe „Trijenale keramike „ ( koja se nažalost ugasila ) jedna od retkih prilika gde se na jednom mestu može videti presek aktuelne umetničke scene na polju unikatne keramike.



       

Za ovogodišnju Jubilarnu postavku Bijenala keramike svoja vrata nam je otvorio Muzej grada Beograda koji nam je ustupio prelepi prostor Konaka kneginje Ljubice. U čarobni ambijent  Sale pod svodovima su se savršeno uklopili eksponati odabrani za izložbu.   Kuriozitet  20-og Bijenale keramike je što će se pored izlagača sa domaće scene predstaviti i umetnici iz regiona i inostranstva ( Slovenija, Hrvatska,Japan, SAD... ).  Ova godina je bila izuzetno teška za sve nas,a pogotovu za umetnike koji  nekoliko meseci nisu mogli da izlažu i da predstave svoje radove publici. Verovatno je i ova specifična situacija rezultirala velikim brojem ( 43 ) prijavljenih kolega za izložbu. Pored članova Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, odabrani su i radovi kolega iz Dizajn, Vajarske i  Sekcije za tekstil i savremeno odevanje ULUPUDS-a.  Poseban segment na izložbi će imati   buduće kolege, studenti završnih godina sa Odseka keramike Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu . U saradnji sa svojim profesorima su osmislili kako će se svojim radovima i vodjenjem kroz izložbu predstaviti zainteresovanoj beogradskoj publici.





     Na ovogodišnjem  Bijenalu ćemo se družiti sa autorima različitih poetika, rukopisa, afiniteta i generacija. Iz ove heterogenosti sledi da ćemo uživati u raznorodnim eksponatima( keramoskulpture,posudna keramika, zidne,podne i prostorne instalacije... ), bogatstvu formi i kolorita, svim tehnikama izražavanja ( kamenina,porcelan,terra sigillata,terakota,majolika,raku.. ), smelim kombinacijama keramike sa drugim materijalima ( metal,drvo, platina,staklo,perje,kanap... )i širokom dijapazonu tema kojima su bili inspirani umetnici za ovu postavku ( figuracija,motivi iz žive i nežive prirode, biljni i životinjski svet,apstrakcija, predmeti za svakodnevnu upotrebu, svetleća tela... ).





   Zahvaljujući inventivnosti i entuzijazmu  divnih kreativnih stvaralaca i njihovoj nepresušnoj mašti i energiji, ova manifestacija opstaje i očarava publiku više od četrdeset godina.  Jubilarno Bijenale je pokazalo i dokazalo da smo svi gladni prave umetnosti i da je ova grana primenjene umetnosti uprkos digitalnoj eri u kojoj živimo izuzetno cenjena i poštovana.

 

Maja Škaljac-Stanošević, istoričar umetnosti 


Нема коментара:

Постави коментар