петак, 13. новембар 2020.

Francuska stip autorka Alizee de Pin započela umetničku rezidenciju u Pančevu



 

Alizee De Pin, prva francuska autorka izabrana na konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa, započela je 10. novembra svoj jednomesečni boravak u Pančevu. Ona će na rezidenciji razvijati svoj novi strip album od 120 strana pod nazivom #Velikanesreća, a njeni radovi biće izloženi na Nova festivalu u Pančevu, koji će se održati od 1. do 12. decembra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Reč je o njenom novom projektu o nuklearnoj katastrofi po scenariju Žan Fransoa Žilijara, direktora „Greenpeace“ organizacije u Francuskoj.

O svojim prvim utiscima boravka u Pančevu, Alizee De Pin je rekla:

„Ima već tri dana otkako sam stigla u Pančevo, a tako je brzo prošlo. Osetila sam se veoma dobrodošlom jer su se svi koji su uključeni u Rezidencijalni program baš lepo pobrinuli za mene. Smeštena sam na idealnoj lokaciji u centru grada i uživam u svom studijskom apartmanu. Prepodne boravim u prijatnim pančevačkim kafićima gde pišem svoj novi scenario, ostatak dana provodim za stolom za crtanje radeći na svojoj prvoj knjizi, a nakon toga odlazim u šetnju po gradu. Spakovala sam u kofer tri stripa Aleksandra Zografa objavljena na francuskom, koji mi sada više nego ikad pomažu da razumem prošlost i duh Pančeva.“



Na izložbi u Pančevu, u okviru segmenta posvećenom predstavljanju odabranih rezidentkinja, Alizee De Pin izložiće 10 radova koji se, između ostalog, bave ekološkom kataklizmom najrazvijenijih zemalja, nepremostivošću političkih granica i lične traume mladih ljudi proisteklih iz lokalnih društvenih fenomena.

Prema rečima Mirjane Bobe Stojadinović, izvođački postupak koji koristi Alize de Pin nalikuje klasičnim grafičkim tehnikama, možda pre svega akvatinti, ali i japanskom drvorezu. Vizuelizacija naracije uobličena je skladnom, zagasitijom paletom boja, linijom iste debljine koja iscrtava forme. Rad u prirodi je veoma blizak Alize, a i ona sama često govori o svojoj potrebi da luta prirodom, posebno planinama, i da crta neposredno u prirodnom okruženju. Višestruka obrada tih vizuelnih beleški prenose doživljaj Alize de Pin koji, u zavisnosti od toga da li radi strip ili ilustraciju, varira između atmosferičnosti prirodnog pejzaža i preciznog beleženja događaja.




Pored ekološke teme koja čini srž njenog interesovanja, neke od omiljenih Alizinih tema i motiva su živi svet (ribe, ptice, biljke), geološki fenomeni, ali i društveni procesi i briga za prirodu u visokoindustrijalizovanom svetu, posebno u Francuskoj. Krhkost ravnoteže između svega onoga što je zateklo ljudski rod na Zemlji i svega onoga što je čovek napravio, kao i ogromni čovekov potencijal da uništi ono što nije on stvorio, čine pripovedačku okosnicu u radu Alize de Pin.

Projekat Ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa Srbija – Francuska je rezultat Sporazuma o saradnji u oblasti kulture i stripa između francuskih i srpskih institucija. Ovaj Sporazum potpisan je u okviru posete predsednika Republike Francuske Emanuela Makrona, a projektom je uspostavljena prva strip rezidencija između dve zemlje, u 2020. godini.

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva. 

Нема коментара:

Постави коментар