четвртак, 12. новембар 2020.

PREMIJERA FILMA "IME NARODA" DARKA BAJIĆA UZ PRISUSTVO I POKLON AUTORSKO - GLUMAČKE EKIPE




Film koji je otvorio Palić i LIFFE festival, ostvarenje smelih i hrabrih producenata, uskoro na velikom platnu bioskopa.





Biografsko - istorijska drama "Ime naroda" Darka Bajića koji je otvorio dva velika  domaća festivala: ovogodišnji 27. Festival evropskog filma Palić,  gde je i ovenčan nagradom publike "Gorki list", kao i  tradicionalni 13.Leskovački internacionalni  festivala filmske režije LIFFE, biće premijerno prikazan u četvrtak u Velikoj sali Kombank dvorane u 20h.  Projekcija filma biće održana uz sve propisane epidemiološke mere i ograničen broj posetilaca do 500 osoba.




Film govori o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte - Svetozaru Miletiću. Ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotan borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini, lik Svetozara Miletića, glavni je protagonista filma čiju režiju potpisuje reditelj Darko Bajić, po scenariju Milovana Vitezovića. Glavna uloga pripala je uvaženom glumcu Ljubomiru Bandoviću. Ali ponajviše govori o slobodi, ličnoj, socijalnoj i nacionalnoj. A danas imamo mnogo onih koji se lažno predstavljaju kao novinari, a u službi su neukusa i zla.

Od autora ostvarenja Crni bombader, reditelja filmova Rat uživo Bićemo prvaci sveta Darka Bajića stiže još jedno, na temeljnom istraživanju zasnovano ostvarenje, ovaj put  posvećeno uglednoj ličnosti s kraja 19 veka, advokatu, članu ugarskog parlamenta i doživotnom borcu za prava i nezavisnost Srba u Austrougarskoj Vojvodini - Svetozaru Miletiću. 

"Ja uživam da pravim različite filmove. I uživam da u stvari provociram i sebe, a provociram i gledaoce koji su došli da gledaju moje filmove," rekao je reditelj.

Prisutnima se obratio i glumac Ljubomir Bandović glavni protagonista filma, čovek koji je dočarao lik Svetozara Miletića opisujući ga ovako:  
 

"Ko je taj čovek iz te epohe? To nije neki random lik kojeg smo mi sa Savamale ili od nekud povukli pa nam je interesantna njegova priča. Ova njegova priča je, kad je ispričate,  ja mislim da zasija pola planete."

O svom liku Bandović je dodao i to:
"Mi imamo dužnost prema svom talentu, ne da bi od njega pravili pare nego da od njega menjamo svet. Miletić je to spoznao, priznao i nije se postavljalo pitanje da li će da da život za svoja uverenja. U odnosu na ono što mi danas živimo je ne spektakl što kaže Darko, nego naučna fantastika."

Nakon što je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić, kao i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.

U ulozi Milice Miletić kasnije Tomić našle su se Anja Pavićević i Katarina Žutić, predstavljajući Milicu u različitim razdobljima života:


"Milica Tomić je novinarka, hrabra čvrsta žena koja je zapravo bila jedna od pionira na našim prostorima. Koja se borila za ljudska prava, ravnopravnost među polovima i uopšte ravnopravnost. Ali bila je pionir u smislu borbe za ženska prava...Mi danas kao da smo regresirali u smislu odnosa prema ženama...sada smo na nekom formalnom priznavanju, a neformalnom regresiranju odnosa prema ženama," konstatuje je Katarina Žutić
 
Glumica Ana Franić tumači lik Svetozarove supruge Anke, odnosno Miličine majke, žene, koja prema rečima glumice na prvi pogled deluje kao vrlo konvencionalna žena tog perioda

"S druge strane od te takve žene i njene ljubavi je postala Milica koja je definitivno ispred svog vremena, pa su verovatno Anka kao takva i Svetozar kao takav ljudi koju su nju vaspitali i odgojili, na taj način.

Ono što je meni bilo najdraže je da budem mama Katarini Žutic,"
 
uz osmeh je poručila glumica Ana Franić.




Nakon što je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavljaju njegova ćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je priča o njima i njihovoj borbi.




U ostalim ulogama našli su se i ostala uvažena imena srpskog glumišta: Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski, Milutin Mima Karadžić, Dragan Petrović Pele, Ana Franić, Arpad Mesaroš, Radovan Vujović, Jovan Ristovski, Pavle Mensur, Ivan Bekjarev.



Нема коментара:

Постави коментар