понедељак, 16. новембар 2020.

Stigle su nove knjige u ediciji Agora Clia



Marvin Peri
INTELEKTUALNA ISTORIJA EVROPE II izdanje
Ako hoćete da znate kako su bili oblikovani, tumačeni i primenjivani, kako su bili napadani i branjeni ideali zapadnog sveta, preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić
 
Zaokružiti temu o tome koliko je stari kontinent stvorio tokom proteklih vekova i naznačiti precizno ključne tačke te istorije ideja, nije nimalo lako. Retki su istoričari koji odlučuju da se late takvog poduhvata; u njih nesumnjivo spada Marvin Peri. Bez razumevanja istorijske evolucije ovih suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo.
Autor u uvodima pojedinih poglavlja daje pregled najvažnijih problema, komplikovane ideje jednostavno i jasno objašnjava, postavljajući ih u neophodan istorijski kontekst.
 
629 strana, format 21x14, latinica






Dijego Fuzaro
MISLITI DRUGAČIJE – Filozofija neslaganja
Najlepši i najmoćniji glasovi ne pevaju u horu nego su svojstva solista. Retki su tako upečatljivi primeri koji pokazuju istinitost ove rečenice kao što je ova knjiga.
preveo sa italijanskog Marin Pavić
 
Knjiga italijanskog filozofa gramšijanske marksističke usmerenosti Dijega Fuzara važan je doprinos borbi za slobodu mišljenja, govora i zastupanja drugačijeg stava od društveno vladajućeg. Onaj ko razmišlja, taj je nekonformista koji ne strahuje od toga da bude u manjini. U čitavom delu autor spori vladajuće vrednosti i norme koje neoliberalni poredak nameće kao samorazumljive atomizovanom globalnom društvu. No, u svom obračunu s potrošačkom kulturom, „profitnom desnicom“ i neoliberalizmom, on ne štedi ni „kulturalnu levicu“, intelektualce i novinare, gramšijevskim rečnikom „funkcionere nadgradnje“, pokazujući da su i oni umnogome doprineli stvaranju jednog politički korektnog diskursa koji sputava kritiku kao conditio sine qua non društvenog razvoja.
 
160 strana, format 21x14, latinica


Нема коментара:

Постави коментар