петак, 13. новембар 2020.

GOSTOVANJE OPERE IZ SANKT PETERBURGA U BEOGRADU


 Jedno od najboljih muzičkih pozorišta u Rusiji, Državni kamerni muzički teatar "Opera Sankt Peterburga", ponovo je na turneji u Srbiji, u okviru koje će izvesti tragičnu operu "Nasilje nad Lukrecijom" Bendžamina Britna večeras i 14. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu i zatim “Otmicu iz saraja” Volfganga Amadeusa Mocarta 15. i 16. novembra na sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, najavljeno je danas u nacionalnom teatru. 


Direktorka Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić izrazila je zadovoljstvo što se u ovako teškom momentu za čitav svet odigrava gostovanje izuzetnih ruskih umetnika u Beogradu.


"Reč je o malom umetnikom čudu koje je zaštićeno svim epidemiolosskim merama. Sve je to za nas velika radost i iznenadjenje u trenutku kada su sve vodeće pozorišne kuće Evrope i sveta zatvorene" kazala je Vujić i dodala da Britn je bio veliki, svetski priznati engleski kompozitor 20. veka. 


"Zanimljivo je da je težište dobrog dela njegove karijere u scenskim delima bila tema - protest protiv nasilja i rata. Ipak, ovo delo sadrži mučnu dramu, i time, neko ko je protiv nasilja, mirotvorac, pacifista, ovde pripoveda o - nasilju"
 smatra Vujić i dodalje da je veoma zahvalna "vrhovnom madjioničaru" Juriju Aleksandrovu osnivaču i stalnom umetničkom rukovodiocu teatra, nacionalnalnom umetniku Rusije Juriju Aleksandrovu koji je režirao obe predstave koje će publika imati prilike da vidi u Narodnom pozorištu i Madlenianumu. 





Aleksandrov se zahvalio na gostoprimstvu i istakao da su svi članovi pozorišta iz Sant Peterburga zdravi stigli u Beograd. 


"Svi u našem pozorištu imaju obavezu da se testiraju jednom nedeljno. Zas nas je to važno ne samo zbog gostovanja kao što je sada slučaj, već zbog normalnog funkcionisanja našeg teatra. tako se najefikasnije štitimo od pandemije. Naše gostovanje se sa malim zakašnjenjem realizuje u Beogradu u čast 75 godina pobede nad fašizmom" naglasio je Aleksandrov. 


Andreja Rackov, generalni direktor Madlenianuma naglasio je složenost organizacije gostovanja ruskih umetnika u Beogradu u zahtevnim okolnostima koje potresaju svet. 


"Ovaj program i gostovanje naših prijatelja iz Rusije su odlagani nekoliko puta i sada smo stigli na korak od realizacije vrednog umetničkog dogadjaja koji čine raskošne predstave u Narodnom pozorištu i Madlenianumu. Zahvaljujem se Juriju Aleksandrovu koji ne izuzetan način odabrao obe predstave jer one nisu igrane u Beogradu duže od pola veka" kazao je Rackov i naglasio da će se izuzetna saradnja sa vrhunskim umetnicima iz Sankt Peterburga nastaviti i u godinama koje dolaze nakon pandemije. 



Нема коментара:

Постави коментар