понедељак, 2. новембар 2020.

VIII Cirkobalkan



"Cirkus u kući, cirkus na TV-u, cirkus na ulici, cirkus u skupštini, sveopšti cirkus, cirkus, cirkus! Mnogi bi, neshvatajući šta zapravo cirkus predstavlja, rekli: “Dosta više cirkusa!”


A mi kažemo: “Dosta više zamagljivanja i privida stvarnosti, dosta omalovažavanja umetnosti!”


Boreći se protiv predrasuda i klišea, devastiranja kulture, neuvažavanja umetnosti, njene slobode i dela, želimo da ponudimo drugu (pravu) stranu cirkusa. Želimo da ponudimo raznovrstan i izazovan program pun autentičnog izraza i umetničkih inovacija, nešto što savremenom cirkusu kao transdisciplinarnoj umetničkoj formi daje nešto suštinsko, nešto novo, lično i upečatljivo. Cirkuski eksperiment koji svojom slobodom, veštinom i komunikativnošću sa publikom izaziva poštovanje, iznenađuje i čudi, stvara nemir.", kažu organizatori 
VIII  Cirkobalkana .


U centar pažnje postavljaju trenutno naše najveće nepoznato: našu (cirkusku) budućnost, budućnost samih umetnika i njihovu borbu za bolje sutra!


Nakon, prvobitno planiranog septembarskog izdanja i saradnje sa 54. Bitef festivalom, osmi po redu festival Cirkobalkana dobiće svoj drugi pokušaj u periodu od 9. do 14. novembra. Iako je 2017. godine Cirkobalkana dobila svoj nezavisni prostor, u formi crvenog cirkuskog šatora po kome je festival postao vizuelno prepoznatljiv, ove godine, usled poznatih virusnih okolnosti, šator neće biti pozornica, već će se program odvijati u Bitef teatru, Centru za kulturnu dekontaminaciju, KC Magacin i klubu Drugstor.


U sklopu ovogodišnjeg programa Cirkobalkane održaće se i druga po redu Noć cirkusa, program koji se realizuje u saradnji sa Cirkostrada mrežom i Circusnext platformom, koja od ove godine dobija međunarodni karakter. Sa idejom da se širom Evrope prikaže cirkus današnjice, kao duboko savremena, posvećena, zahtevna i popularna umetnost, u sedamdesetdvočasovnom programu biće predstavljeno dvesta šezdeset događaja u dvanaest država, među kojima će biti i Srbija.


I dalje ostaju dosledni prvobitnoj ideji zbog koje je festival i nastao, a to je da publici predstave uvid u nove trendove ove umetničke forme na međunarodnom planu, da podrže rad domaćih umetnika, ali i da stvore plodno tlo za razvoj kritičkog mišljenja javnosti. 


Pa nek počne. Valjda hoće. A možda i ne!


U susret neizvesnosti.


Program se realizuje uz podršku Francuskog instituta u Beogradu, Teatroskopa, Ministarstva kulture i informisanja R. Srbije, Kreativne Evrope kroz program platforme - circusnext platforma.
https://www.facebook.com/teatroskop/


PROGRAM


Festival 9. novembra u 19h u klubu Dragstor otvara predstava Nestabilan, francuske kompanije Les Hommes penchés. Umetnik Nikola Friso (Nicolas Fraiseau) u predstavi koristi tehniku akrobacija na kineskoj šipci na inovativan način pretvarajući je u nestabilan objekat. Baveći se problemom krhkosti i nepredvidivosti umetnika i sveta oko njega, tema predstave je danas aktuelnija nego 2018.godine kada je premijerno izvedena.


Drugog dana festivala 10.novembra u 19h u CZKD-u, na programu su dve prezentacije radova u nastajanju. Prva je Duga igra u izvođenju trupe OLGA iz Španije, koja služeći se žongliranjem, vazdušnim akrobacijama na trapezu, plesom i muzikom koju sami kreiraju na sceni, propituje pitanje identieta “milenijumske generacije”.


Druga prezentacija rada u nastajanju, u okviru iste večeri nosi naslov Samo kosti, amerikanke sa prebivalištem u Stokholmu, Marine Čeri. Predstavljajući svoj solo, koristeći kontorziju i akrobatski ples, autorka svoj rad opisuje kao mešavinu telesnih i mentalnih manipulacija.


Treći dan 11. novembar u 18h u CZKD-u imaćete uvid u domaću produkciju kroz dva performansa. Performans Nula, kojim je otvoren ovogodišnji Bitef festival, u produkciji Cirkusfere i 54.Bitefa. Građa ovog rada, donekle bukvalno shvaćena, proizašla je iz eksperimentisanja sa predmetima, zvukom i pokretom. Kretanjem između poznatog i neizvesnog umetnici na sceni se igraju sa uobičajenim i cirkuskim objektima tražeći balans. 


Iste večeri nastupa vatreni performans Omaje u produkciji novosadske grupe Ludifiko. U kojem umetnice svojim veštinama plesa i manipulacije vatrenim rekvizitima oživljavaju biće iz srpske mitologije pod imenom Omaja i svojim telima i vatrenim mandalama stvaraju vizuelnu iluziju.


U Bitef teatru 12. novembra u 20h, publika ima priliku da pogleda nesvakidašnju, eksperimentalnu žonglersku predstavu Jedan hitac kompanije Protokol. Predstava gradi odnos sa prostorom u kojem se izvodi, dozvoljavajući da prostor menja dinamiku igranja usled čega je svako izvođenje jedinstveno.

Poslednja u nizu francuskih predstava je Pomirenje, duo kolektiva Martin na plaži koja se izvodi 13. novembra u 20h u Bitef teatru. Pomirenje je performans žonglera i fotografa zasnovan na putovanju koje su umetnici proživeli zajedno kroz Jugoistočnu Evropu.


Festival, 14. novembra od 19h u CZKD-u, zatvara Otvorena pozornica - dinamični cirkuski maraton, veče kada će akteri lokalne cirkuske scene, uz pokojeg gosta, imaju priliku da predstave svoje autorske performanse u kratkoj formi. I to nije sve! To je veče koje već godinama unazad nosi epitet najposećenijeg i najzabavnijeg programa. Za ovu godinu je pripremljen uvrnuti koncept uličnog semafora usmeren da vozače, čitaj gledaoce, istrese iz gaća. Zato pripremite lovu u svakom džepu, da slučajno ne zafali nagrada za nekog! I dajte gas jer umetnici sigurno hoće.


Više detalja o festivalu kao i rezervaciji karata možete naći nahttps://cirkobalkana.org/ 
kao i na društvenim mrežama 
https://www.facebook.com/cirkusfera.orghttps://www.instagram.com/cirkobalkana/

Нема коментара:

Постави коментар