среда, 28. фебруар 2024.

52. FESTU ČUDOVIŠТЕ i GOSPODAR

 ČUDOVIŠТЕ




U drami japanskog režisera Hirokaze Koreeda tretira se u nas aktuelna tema nasilja po školama.


Oslanjajući se na Kurosavino nasleđe, rešiser radnju sagledava iz uglova sukobljenih strana, potvrđujući da se samo tako možе steći celokupna slika bez jednodimenzionalnih zaključaka karakterističnih za današnji svet. Nametnuta unipolarnost, pa i konfrontirana bipolarnost nisu dobri temelji za mir i sigurnost. Za sreću.
Mladi Minato počne da se ponaša čudno. Njegova samohrana majka oseća da nešto nije u redu i saznaje da je nastavnik odgovoran.
Stoga upada u školu tražeći da utvrdi šta se to dešava. Kako se priča odvija u očima majke, nastavnika i deteta, prava i kompleksna istina postepeno izlazi na videlo. Slаžu se kockice.

GOSPODAR





Živimo u voajerističom svetu, sa vrlo malo empatije i samilosti.
Jednog dana Ivanova porodica u filmu Jurija Brakiva svedok je saobraćajne nesreće. I dok svi pasivno posmatraju ili još gore snimaju Ivan stupa u akciju i ne žaleći sopstveni život spasava unesređenog.
No, ispostavlja se da je čovek kojеg je spasio od sigurne smrti, lokalni moćnik, visoki oficir bezbednosnih snaga, Rodin. Ispoljivši humanizam prema takvoj sorti Ivan upada nesmotreno u svojevrsni faustovski zavet. Ušao u kolo koje je bleštavo ali koje neguje ništavilo. Koje zahteva bespogovornu lojalnost.
I onda vraćajući se kući na praznoj ulici vdiš lika kako vozi elektrotrotinet sa maskom belog zeca. Bez Alise. Who The Fuck Is Alice?

Нема коментара:

Постави коментар