недеља, 25. фебруар 2024.

52. FEST- Opalo lišćе i Anatomija pada

 


Večе otvara Aki Karasmaki sa Opalim lišćеm, pričom o dvoje usamljenih koji se slučajno susreću jedne noći u Helsinkiju, u pokušaju da pronađu jedinu, konačnu ljubav svog života. Njihov put ka ovom časnom cilju zamagljen je alkoholom, izgubljenim brojevima telefona, lošim vestima o ratu na radiju, nepoznavanjem imena i adresa onog drugog, iznenadnim nezgodama i opštom sklonošću života da postavlja prepreke na put onima koji traže sreću. Finsku, bar po anketama, naseljava jedan od srećnijih naroda. Držim da je, ipak, u pitanju štamparska greška. Karasmaki svedoči da su sasvim sigurno setni. Doduše njegova toplina i humor prepun empatije toliko su jaki da obasjavaju i njegove hladne, depresivne i pogubljene likove.




Sledi Anatomija pada, francuski triler. Porodica nemačke književnice, Sandre, živi povučeno u zabačenom gradu u francuskim Alpima, pokušavajući da prebrodi traume iz prošlosti. Kada njen muž, Samjuel bude pronađen mrtav, policija pokreće istragu kako bi utvrdila da li je u pitanju samoubistvo ili je ubijen. Sandra postaje glavni osumnjičeni. Slučaj sve više dobija krajnje bizarne momente. Film tematizuje situacije kada nije moguće na osnovu dokaza prelomiti u sudskom postupku i kada pravda kliza u mutne vode pretpostavki, motiva, sećаnja i odnosa. Kao takao ovaj film je antipod holivudskim stupidarijama poput Barbi.
Činjenica da Žistin Trije odluku o krivici ili nevinosti ostavilja gledaocu, u istom je momentu, zastrašujuća i oslobađajuća
Rediteljka, je navodno, išla toliko daleko u pletenju misterij da ni glumcima na setu nije u prvi mah otkritila pravi uzrok Samuelove smrti.

Нема коментара:

Постави коментар