среда, 21. фебруар 2024.

52. FEST: PREMIJERA DOMAĆEG FILMA "RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO”

 



 
Socijalna drama reditelja i scenariste Mladena Đorđevića “RADNIČKA KLASA IDE U PAKAO” sa elementima trilera i horora uz pregršt crnog-humora, nakon svetske premijere na filmskom festivalu u Torontu stiže na Glavni takmičarski program predstojećeg 52. FEST-a.

Dve stvari mi ostaju večita nepoznanica: zašto neko mesecima ide na posao a ne prima platu i otkud puni kafići, restorani i tržni centri a svi se žale da jedva sastavljaju kraj sa krajem. Nekad je radnička klasa išla u raj, danas joj je suđen pakao i na zemlji.
Socijalnim pitanjima se ne bavi ama baš više niko, pa deluje da su rešni i da je tako vuk namiren i da su ovce blagoslovene. Ni jedna partija, pa ni sami šljakeri (doduše više ne idu u fabrike već su osoblje monsturoznih tržnih centara i supermarketa, ili rade u nekim sivim zonama). Puku je važnije koliko će im moćnici udeliti (na kašičicu), da li će sutra duvati ili padati, navijati za neke tamo kasape koje se makljaju po belosvedskim vukojebinama, da li starlete imaju strije ili silikone, da li su sportisti idoli pobedili i tako sve redom krucijalno pitanje do mog mojega. Himen.
Angažovan i mračan film forme socio horora u režiji Mladena Đorđevića koji se svojim filmovima pretplatio na FEST, bavi se našim vremenom, vremenom bez ideala, energije, vremena letargije i konzumerizma. Mesto radnje je neimenovani industrijski gradić u Istočnoj Srbiji. Lokalna fabrika, koja je u socijalizmu hranila grad, propala je.
Nakon što su u požaru i sumnjivoj privatizaciji izgubili svoje bližnje, svoj posao i dostojanstvo, grupa bivših radnika u borbi za pravdu pribegava natprirodnom. Očaj i beznađe su ti koji ljude teraju da utehu potraže u lažnim prorocima (Mija kojeg tumači Leon Lučev). Dodatna ironija i simbolika krije se i prenameni zemljišta na kojem se nalazi fabrike.
Film tematizuje probleme ekologije, praznoverja. porodičnog nasilja, pogubnog dejstva rijaliti-programa na mentalno stanje nacije, smeštajući radnju u sredinu ljudi sa margina. Tako on pokreće pitanja oslobađanja; unutrašnjeg i spoljnjeg, kao i pitanje zamena uloga, pri kojem onaj ko je bio potlačen postaje eksploatator. Moguće primedbe mogu se dati na održavanje dinamike radnje.
 
U subotu 24. februara, u Velikoj sali mts Dvorane održaće se premijera ostavrenja u kojem glavne uloge tumače glumci Tamara Krcunović, Leon Lučev, Ivan Đorđević, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović, Momo Pićurić i drugi, a u čijem fokusu je, prema rečima reditelja grupa skrajnutih i potlačenih ljudi, gurnutih na margini društva.
 
“Veoma sam uzbudjen povodom toga kako će reagovati naša publika na FEST-ovim projekcijama. Svi moji predhodni filmovi su imali domaće premijere na FEST-u” istakao je reditelj dodajući da je publika na svetkoj premijeri festivalu u Torontu veoma dobro reagovala na crni humor, što je bilo veliko iznenađenje računajući da film opisuje prostore Balkana.



 
Priča prati harizmatičnu Svetlanu i bivšeg robijaša Miju koji se zajedno sa radnicima propale fabrike udružuju, kako bi istražili mistične puteve nade i pravde.

Fabrika koja je nekada zapošljavala ceo grad i okolna sela zatvorena je zbog sumnjive privatizacije i tragičnog incidenta u kom je grupa njenih radnika stradala u namerno podmetnutom požaru. Devastirani gubitkom svojih najmilijih i korumpiranom prodajom fabrike, ova grupa nekadašnjih radnika pokreće proteste za koje se čini da su uzaludni i da ne daju konkretne rezultate.

Kao slamku spasa i u borbi za pravdu, ova grupa zaboravljenih pribegava natprirodnom.



 
“Apsurdne situacije u mojim filmovima proističu iz toga što su moji junaci, koji su često autsajderi, stavljeni u sukob sa nečim mnogo jačim i većim od sebe. To je izvor crnog humora u filmu,” zaključio je reditelj.



 
Nakon prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Torontu gde je “Radnička klasa ide u pakao” premijerno prikazana i gde su usledile pohvale kritičara, Đorđevićev film je prikazan i na festivalima u Talinu i Geteborgu, a uskoro će se, nakon FEST-a naći i na redovnom repertoaru domaćih bioskopa.



Нема коментара:

Постави коментар