понедељак, 19. фебруар 2024.

52. FEST: Filmovi dobitnici brojnih nagrada na festivalima

 


Publiku očekuju filmovi nagrađeni u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni Globus. Tu su i filmovi nominovani za Oskara koji su osvojili brojne festivalske nagrade: francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije (Zlatni globus za najbolji strani film i scenario kao i Zlatnu palmu u Kanu i Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu), ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” nagrađeno je u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Ovaj film ima 3 nominacije za “Zlatni globus”, za najbolji film / dramu, najbolji strani film, muziku.

Animirani film Hajao Mijazakija, “Dečak i čaplja”, ima u svojoj kategoriji osvojene BAFTA nagradu, Zlatni Globus, kao i nagradu kritike Critics Choice Award 2024.

Dokumentarac “Četiri ćerke”, rediteljke Kauter Ben Hania, poneo je nagradu “Zlatno oko” za najbolji dokumentarni film u Kanu, ali i specijalnu nagradu na festivalu u Čikagu i nagradu za najbolji dokumentarni film u Filadelfiji.

Koprodukcija SAD i Meksika “Sećanje”, Mišela Franka, prikazuje se u Gala Plus selekciji i sa venecijanskog festival ponela je Pehar “Volpi” za najboljeg glumca koji je poneo Piter Sarsgard.  



Film Sofije Kopole, “Prisila”, o nevidljivoj strani američkog mita i Elvisovom i Prisilinom odnosu i turbulentnom braku, poneo je Pehar “Volpi” u Veneciji za najbolju glumicu (Kejli Spejni), a  predložen je za Zlatni globus za glavnu žensku ulogu u drami. Ovo ostvarenje gledamo u selekciji FEST Masters. 


“Ukus ljubavi” je francusko-belgijska koprodukcija reditelja Tran An Hunga iz Gala Plus programa 52. FEST-a, sa Žilijet Binoš i Benoa Mežimelom u glavnim ulogama. Ova drama nagrađena je na Kanskom filmskom festivalu nagradom za najbolju režiju.


Američki film “Hiljadu i jedan” rediteljke A. V. Rokvel koji se prikazije u okviru selekcije Gala Plus, dolazi ovenčan nagradom sa festivala Sandens gde je dobio Veliku nagradu žirija, a dobitnik je i nagrade za najbolji međunarodni debi u Jerusalimu. Uloge
 tumače Tijana Tejlor, Jošaja Kros, Vilijam Klaret i mnogi drugi ima i dve nominacije za Indipendent Spirit nagradu (najbolji film, glavna uloga). 

Britansko-američka koprodukcija “Svi mi stranci”, reditelja Endru Hejga, iz FEST-ovog Gala Plus programa ima 6 nominacija za BAFTA nagrade (najbolji britanski film godine, režija, adaptirani scenario, sporedna ženska uloga (Kler Foj), sporedna muška uloga (Pol Meskal) i kasting). Od Britanskih nezavisnih filmskih nagrada dobio je one za najbolji britanski nezavisni film, režiju, scenario, sporednu ulogu, fotografiju i montažu.


Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja kapetan” reditelja Matea Garonea, gledamo u selekciji FEST Masters. Garoneu je, za ovaj film, u Veneciji pripala nagrada za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca, zatim nagrada publike za najbolji evropski film u San Sebastijanu, dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).

Нема коментара:

Постави коментар