петак, 20. новембар 2020.

142 godine postojanja Kolarčeve zadužbine

 


Obeležavanje 142 godine postojanja Zadužbine Ilije M. Kolarca, planirano za 22. novembar, biće odloženo zbog epidemiološke situacije.

 

Uručenje plaketa Odbora za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020. biće organizovano kada epidemiološki uslovi to dozvole.

 

Dobitnici plaketa su dr Veljko Brborić, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim književnostima, mr Ljubiša Jovanović, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za duvačke instrumente, uža umetnička oblast Flauta, dok je mr Jelena Ilić dobitnica Godišnje nagrade Galerije za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2019/2020.

 

Povodom jubileja Kolarčeve zadužbine, u nedelju u 11 časova biće održan solistički koncert Najuspešniji mladi muzičar u 2019. godini, u saradnji sa Udruženjem muzičkih umetnika Srbije, na  kojem će nastupiti Jovana Stošić, violina, uz klavirsku pratnju Natalije Mladenović.

 

 

Izjava upravnice Kolarčeve zadužbine Jasne Dimitrijević

 

 

Kolarac je važna institucija jer u kontinuitetu od 1878.godine ostvaruje svoju misiju.Celoživotno dodatno obrazovanje,izdavačka delatnost, učenje stranih jezika, predstavljanje najvećih svetskih imena umetničke muzike, podrška i promocija likovnih umetnika kroz godišnji program Likovne galerije, Art bioskop... samo su neke od aktivnosti kojima se ova institucija bavi, ostavljajući tragove u kulturnom okruženju u kojem živimo.

 

142 godine postojanja Zadužbine i 88 godina rada institucije na Studentskom trgu je vredno pažnje. I više od toga. Svako vreme je bilo izazov da budemo aktuelni, da pratimo savremene trendove u kulturi i umetnosti, da se razvijamo, pratimo potrebe publike i unapređujemo vrednosne sisteme. Da sve to nema smisla ne bismo opstali do danas.

 

Kolarac i naši planovi za budućnost su realni ako se reši pitanje trajnog finansiranja institucije iz budžeta.To istovremeno znači da možemo da se više i bolje pozicioniramo kroz nove inicijative i programe kao institucija koja ima resurse da zadovolji potrebe muzičkih umetnika, različitih organizacija u oblasti umetničke muzike. Ali, i da stvorimo nove platforme za dodatno obrazovanje u kulturi i umetnosti, nauci, imajući u vidu novotehnološke standarde. Kao i da afirmišemo kulturno nasleđe, kroz veću vidljivost i promociju izuzetne arhivske građe, ali i kroz nova partnerstva, nova iskustva i tragove koje ostavljamo budućim generacijama.

 

Pandemija korona virusa je pored svega teškog što prežiljavamo prilika da kreiramo novi prostor za nove komunikacije koje će zadržati staru i doneti nam novu publiku.Sve to sa ambicijom da su istinske vrednosti trajna i nesporna vrednost društva znanja, kulture i umetnosti do kojih nam je stalo i koje predstavljamo kroz instituciju koja da nema smisla ne bi do danas postojala.

 

 

ДОБИТНИЦИ ПЛАКЕТА КОЛАРЧЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ ЗА 2020. ГОДИНУ

 

ПРОФ. ДР ВЕЉКО БРБОРИЋ

 

Др Вељко Брборић je редовни професор Филолошког факултета у Београду, на Катедри за српски језик са јужнословенским књижевностима, на предметима методика наставе српског језика као матерњег, методика наставе српског језика као страног, методика наставе књижевности и правопис српског језика.

Докторирао је 2003. године на Филолошком факултету у Београду одбранивши дисертацију на тему „Правопис српског језика у наставној пракси“.

Професор Брборић је дугогодишњи сарадник Катедре за српски језик Центра за предавачку делатност. Од 2007. године члан је Савета ове катедре, а 2011. постаје и њен председник.

Публика у Коларчевој задужбини први пут је имала прилику да слуша његово предавање 2004. године у оквиру циклуса „О актуелним питањима српског правописа“, а затим и у низу других циклуса који су се бавили  неговањем  и заштитом српског језика, писма, опште језичке културе и писмености. Професор Брборић је приликом обележавања јубилеја – осамдесетогодишњице континуиране предавачке делатности на Коларцу – свој наступ посветио концепту перманентног образовања и значају јавних трибина у промоцији културе и науке. Додељивање плакете професору Брборићу представља гест поштовања за показану стручност, истрајност и посвећено ангажовање током дугогодишње програмске сарадње.

 

МР ЉУБИША ЈОВАНОВИЋ

 

 

Љубиша Јовановић је дипломирао и магистрирао у Београду код проф. Миодрага Азањца. Усавршавао се у класи проф. Кристијана Лардеа у Паризу где добија диплому Supérieur de Concertiste 1983. године. Након тога остварује дугогодишњу сарадњу са Орелом Николеом, једним од највећих музичара и флаутских педагога 20. века.

 

Током каријере одржао је више од 1.500 солистичких и камерних концерата, од тога око сто на подијуму Коларца, на свим значајним фестивалима у бившој Југославији, као и широм света.

 

Добитник је многобројних домаћих и страних награда и признања. Стални је члан Ансамбла за нову музику и трија Анима. Оснивач је и председник Професионалног ансамбла Camerata Serbica (2004). Од 2010. године је уметнички руководилац и диригент ансамбала Лола класик, а 2013. године оснива фестивал БУНТ. Од јануара 2017. преузима уметничко руководство као диригент Дечје филхармоније, под окриљем Фондације „Деца деци“.

 

 

 

НАГРАДА ГАЛЕРИЈЕ КОЛАРЧЕВЕ ЗАДУЖБИНЕ

ЗА НАЈБОЉУ ИЗЛОЖБУ У ИЗЛАГАЧКОЈ СЕЗОНИ 2019/2020

 

ЈЕЛЕНА ИЛИЋ је рођена 1973. године у Земуну. Дипломирала је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 2003, где је и магистрирала 2008. године. Излагала је 16 пута самостално и учествовала је на више групних изложби у земљи и иностранству.

Награда Галерије Коларчеве задужбине за  2019/2020. годину додељује се уметници Јелени Илић за изложбу Ту сам, која је одржана од 2. до 15. јула 2020. године. Уметница је свој рад представила кроз пажљиво организовану поставку у сагласју са  интимним карактером изложених радова. Илићева кроз ову изложбу наставља истраживање у домену приватног, свакодневног визуелног репертоара, развијајући специфичан цртачки рукопис који посвећено и истрајно рефлектује ауторкина лична преиспитивања и искуства. Одлука о додели награде Јелени Илић заснована је на темељној и свеобухватној репрезентацији рада у изложбеном формату који је уметнички заокружен и јасно артикулисан, како у формално-естетском, тако и у концептуалном смислу, чиме се изложба Ту сам издвојила у годишњем репертоару Галерије Коларчеве задужбине.  

Нема коментара:

Постави коментар