среда, 6. октобар 2021.

Sinoć u Pančevu svečano otvoren Nova Festival


 U utorak, 5. oktobra u Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu,  svečano je otvoreno sedmo izdanje Nova festivala posvećeno savremenom strip stvaralaštvu. Od 5. do 15. oktobra publika može da vidi radove iz četiri izložbena segmenta posvećena stvaralaštvu Jozefa Bojsa i programu Ukrštenih strip rezidencija između Srbije i Francuske, kao i gostujuću izložbu “Svet u oblacima”. Radno vreme galerije je od 12 do 18 časova svakog dana sem nedelje, a ulaz je slobodan.

 


Strip autorka Jana Adamović, ko-selektorka festivala, na otvaranju je istakla:

“Ovo nam je već drugo korona izdanje, što znači da smo radili u zaista nezavidnim uslovima, ali mislim da smo zaista bili na visini zadatka, o čemu će posvedočiti izuzetne izložbe. Ove godine Nova festival se ističe po tome što je, između ostalog, posvećen obeležavanju stogodišnjice od rođenja velikog umetnika Jozefa Bojsa. Jedan od posebnih segmenata ovogodišnjeg festivala, Comix Together, koncipirali smo kao radionicu u kojoj smo pozvali šest izuzetnih umetnika, koji su uz pomoć stručnog saradnika i istoričara umetnosti Stevana Vukovića, istraživali život i delo ovog velikog umetnika. Sve što su naučili i saznali umetnici su  sintetizovali kroz pisanje eseja i stvaranje kratkih stripova. Izuzetno sam zadovoljna ovim segmentom”.

 

U ovom segmentu festivala, svoje radove predstavili su strip autori iz Srbije Danilo Milošev Wostok i Zlata Vojnić Kortmiš, Dragana Kuprešanin, Iva Atoski, Marija Đeranović, Milan Simić i Vladimir Palibrk.

 Izložbeni segment “Moć umetnosti/Art Power!” takođe je inspirisan stvaraštvom nemačkog umetnika Jozefa Bojsa, a u okviru ovog segmenta svoje radove su predstavili čak 26 strip autora iz Srbije, regiona, i Evrope: Aleksa Gajić, Bojan Mitrović, Bojan Zavišin, Darko Dacović, Darko Grkinić, Darko Macan, Filip Karan, Frances Lewtas, Igor Kordej, Ilija Jakovljević, Ivan Marušić, Ivana Armanini, Larisa Ackov, Lea Embeli, Lea Kralj Jager, Marina Veselinović, Mihaela Erceg, Milan Pavlović, Radovan Vukasović, Saša Stojanović, Sonja Gašperov, Srđa Dragović, Thierry Guitard, Uroš Maksimović, Valentina Briški, Vladan Nikolić.

 

Strip autor Saša Rakezić, ko-selektor festivala, prisutnima se obratio rečima:

“Mi se nalazimo po sedmi put ovde na Nova festivalu, i ono što je interesantno je da, kroz svako novo izdanje ovog festivala, otkrivamo šta strip može da uradi. Strip može da govori o jednoj od najuticajnijih, i možda najznačajnijih ličnosti iz sveta umetnosti, Jozefa Bojsa. Videli smo kako umetnici reaguju na njegov rad, ličnost, na uticaj koji je ostvario tokom druge polovine 20. veka na čitavu umetničku scenu”.

 

Strip autor poznat pod svojim umetničkim imenom Aleksandar Zograf, istakao je i značaj gostujuće izložbe “Svet u oblacima”:

“Pokušali smo da, kroz jednu seriju panela, zapravo govorimo o vezama koje postoje između srpskog i francuskog stripa. Ne samo što je francuska scena danas jedna od najrazvijenijh u svetu, i što je uticala na naše autore tokom decenija, već su i naši autori bili prisutni na tom tlu. To je veza koja je funkcionisala tokom čitavog niza decenija, i mi smo na jedan način vrlo otvoren ka najširoj publici pokušali da ispričamo kako je ta veza tekla, od tridesetih do danas”.

 


Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji, takođe je govorio o ovom segmentu izložbe i vezama Francuske i Srbije na polju stripa:

“Francuska i Srbija imaju snažnu tradiciju devete umetnosti. Veze koje postoje između naše dve zemlje u toj oblasti postoje oduvek, kao što ćete videti na panoima izložbe “Svet u oblacima” koju otvaramo. Izložba je nastala na inicijativu Francuskog instituta u Srbiji u cilju promovisanja i podrške stripu širom zemlje. Ona takođe omogućuje Francuskoj da ponovo bude prisutna u Pančevu, ali i drugim gradovima u Srbiji. Videćete da su stripske scene u Francuskoj i Srbiji povezane gotovo čitav vek”.

 

Radovi Kler Bro i Ilije Jakovljevića, ovogodišnjih izabranih autora u programu Ukrštenih strip rezidencija između Francuske i Srbije, predstavljaju jedan od izložbenih segmenata Nova festivala. U ovoj postavci su izloženi radovi oba autora, iz njihovog stvaralačkog opusa nastalog pre rezidencijalnog boravka u Angulemu i Pančevu. Pored dosadašnjih radova Kler Bro i Ilije Jakovljevića, u izložbenom segmentu posvećenom delima užeg kruga kandidata i kandidatkinja sa konkursa za drugi program Ukrštenih rezidencija u oblasti stripa između Francuske i Srbije, predstavljeni su i njihovi projekti na kojima su radili ili će raditi tokom umetničkih rezidencija. Takođe su  predstavljeni i radovi sa kojima su konkurisali strip autori iz Francuske Adrijen Demon i Benoa Gijom, kao i strip autorke iz Srbije Lea Embeli i Sofija Pašalić.

 


Katrin Fodri, ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji, naročito se osvrnula na ovaj festivalski segment:

“Večeras smo srećni što se održava i drugo izdanje Ukrštenih rezidencija između Srbije i Francuske u oblasti stripa. Projekat ukrštenih rezidencija veoma je važan alat kada je u pitanju saradnja između Francuske i Srbije, a naročito od potpisivanja međudržavnog sporazuma između Grada Pančeva, Francuskog instituta u Srbiji, Međunarodnog centra za strip u Angulemu i Agencije Komunikart.  Francuski institut već više godina deluje u oblasti stripa, a to je pojačano pomaganjem prijatelja poput Monike Husar, Aleksandra Zografa i Jane Adamović. Zahvalnost dugujem i Pjeru Lungeretiju, direktoru Međunarodnog centra za strip u Angulemu, koji će krajem novembra boraviti u Srbiji, između ostalog i radi obnove sporazuma koji postoji, a koji razmišljamo da proširimo uključivanjem Narodne biblioteke Srbije i Muzeja Primenjene umetnosti”.

 

Katrin Fodri je na otvaranju festivala predstavila i strip urednicu Šarlot Mikel iz Francuske, koja je došla u Srbiju kako bi se bolje upoznala sa strip scenom u Srbiji, te je istakla Nova Festival kao važan segment u saradnji dve zemlje na polju stripa. Ona se zahvalila i Gradu Pančevu i Mariji Jević, članici Gradskog veća grada Pančeva, zaduženoj za kulturu i omladinu, koja je prisustvovala otvaranju.

 

Nova festival organizuje Agencija KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta, Ministarstva kulture i informisanja, Grada Pančeva, i u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

 

Foto: Aleksandar Stojković

Нема коментара:

Постави коментар