четвртак, 7. октобар 2021.

7 veličanstvenih; Predsednik

 


Danska, SAD, Norveška, Zimbabve 2021.

režija: Kamila Nilson




Briljantni film Predsednik nagrađen na festivalu u Sandensu kao najbolji sinema-verite dokumentarac, napravljen stilom koji ga direktno svrstava uz legendarni "Primary”, ostvarenje koje je promenilo istoriju filma i svet.




Na zatvaranju 7 veličanstvenih su nas putem video linka iz Kopenhagena pozdravili selektor festivala i rediteljka filma koji se večeras prikazuje, a onda je Zoran Popović nadahnuto i inspirativno,  duhovito i proročki zatvorio ovogodišnje izdanje festivala.

Kamila Nilson je vrhunski autor, ne samo po svom izuzetnom talentu, po dokumentarističkom obrazovanju koje je stekla na samim izvorima revolucionarnog američkog pokreta “direct cinema”, po vrhunskom stilu istinskog filmskog majstora, po sposobnosti da u mnoštvu događanja i likova savršeno precizno dotakne samu suštinu, već i po izuzetnoj kuraži, požrtvovanosti i posvećenosti.

Kada je završavala snimanje svog prethodnog filma “Demokrate” u drastično kontrolisanim uslovima cenzure, pritisaka i kontrole, da bi napravila film postala je deo progonjene grupe i gotovo da je morala da pobegne pred zastrašujućim pretnjama.

Konačno, film je bio zabranjen za prikazivanje. Zemlja dešavanja Zimbabve.

Ipak, kada je najavljena nova faza borbe protiv diktature taj neodoljivi dokumentaristički izazov ponovo je doveo dansku autorku na afričko tle, u samo središte neverovatno uzbudljive, dramatične i opasne avanture demokratije – na predsedničke izbore.

Kamila Nilson nas uvodi direktno u sva dešavanja, prati sve važne faze dešavanja, prati kako se stvara i raste nada kao divna energija koja obuzima učesnike, kao i nemušte reakcije medjunarodnih posmatrača.

Prati dramatične okršaje u kojima i filmska ekipa učestvuje u maniru ratnih reportera. Učestvuje u mračnim trenucima krize. I najviše od svega u pronalaženju snage.




Film koji se gleda bez daha kao sjajna priča o surovom sudaru drakonske diktature i vrhunskih ideala demokratije. Kako se besramno krade na izborima, kako se poništava nedvosmisleno izražena narodna volja, kako se policijsko-vojnim, sudskim i medjskim nasiljem i manipulacijom, deljenjem milostinje, kao i zastrašivanjem  prostodušnih i malodušnih osigurava da DIKTATOR OSTANE NA VLASTI.

Nema poštenih izbor bez striktne kontrole i podjednake zastupljenosti svih pretedenata na poluge vlasti u svim segmentima izbornog procesa.

Sve ostalo je jalova nada naivnih. A ona umire poslednja. Prve žrtve su leševi i pretučeni  na ulicama.

 

Podignimo ruke i pokažimo otvorene šake da se vidi da nemamo šta da krijemo.




Kamila Nilson je rođena je u Horsholmu u Danskoj 1970. godine. Diplomirala je antropologiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a zvanje mastera vizuelne antropologije stekla je na Univerzitetu u Njujorku gde je studirala dokumentarni film i vizuelnu antropologiju od 1997-2000. na odseku za antropologiju i na Školi umetnosti Tiš, a mentor joj je bio legendarni Albert Mejzels. Radila je kao producent i medijski konsultant za UNICEF i UNESKO. Posebno se bavila produkcijom različitih projekata vezanih za prava dece. Sarađivala je sa izraelskom video umetnicom Jael Bartana na trilogiji “I Evropa će biti zapanjena”, na finalnom filmu “Ubistvo” (“Zamach”) prikazanom na Bijenalu u Veneciji i festival u Berlinu 2011. Sa filmom “Demokrate” bila je na više od 90 festivala širom sveta i osvojila brojne nagrade.

Trajanje: 115 minuta

Нема коментара:

Постави коментар