уторак, 05. октобар 2021.

Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke -Čudesno pripovedanje o ljubavi i prijateljstvu

 

 

Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke O telu duše upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo i u prevodu s ruskog Nede Nikolić Bobić. Prava za ovu knjigu prodata su u velikom broju zemalja, a Arhipelagovo izdanje jedno je od prvih izdanja ove knjige izvan ruskog jezika.

Knjiga O telu duše donosi u dva ciklusa čudesno pripovedanje o ljubavi i sumnji, o životu i strahu, o prolaznosti i smrti, a najpre o prijateljstvu i, u okviru prijateljstva, o prijateljicama koje ispunjavaju stranice ove knjige nesvakidašnjom energijom i iskustvom, vitalnošću i dobrotom. Na početku oba ciklusa, kao neka vrsta uvoda u tokove pripovedanja u njima, nalazi se po jedna narativna pesma Ljudmile Ulicka. Te pesme su u funkciji strasnog i ispovednog sažimanja životnih iskustava.

Ljudmila Ulicka pripoveda u knjizi O telu duše o osnovnim iskustvima života: ljubav i smrt, bolest i čudo života, samoća i bliskost. Žene su u glavnim ulogama u praktično svim pričama u ovoj knjizi. Junakinje Ljudmile Ulicke u prosvetljujućim iskustvima svog života svedoče o trenucima kada se život menja ili kada, suočene s prolaznošću, sabiraju i oživljavaju sve ono što im je doneo život. Ulicka pripoveda jednostavno, ali u toj jednostavno budi najizrazitije elemente života i mišljenja, snažne emocije i strasnu zainteresovanost za sudbinu sveta koji nam predstavlja.

Slavna po romanima koje je napisala, Ljudmila Ulicka se još jednom potvrđuje kao možda najveći majstor savremene svetske pripovetke.

„O telu mi znamo mnogo više nego o duši. Niko nije u stanju da nacrta atlas duše. Mi ponekad uspevamo da ulovimo samo njeno pogranično prostranstvo. Tamo, na toj granici, u meri u kojoj smo joj se približili, nastaju takve vibracije, ukazuju se tako istančani detalji o kojima je gotovo nemoguće i govoriti na našem prelepom, ali ograničenom jeziku. Rizičan, veoma opasan pristup. To prostranstvo privlači – i to što duže živiš, utoliko snažnije... „, kaže Ljudmila Ulicka povodom svoje knjige priča O telu duše.

Pre knjige O telu duše, Arhipelag je objavio i najpoznatije romane Ljudmile Ulicke: Slučaj Kukocki, Zeleni šator i Jakovljeve lestve, a prošle godine objavio je i njenu knjigu autobiografskih eseja i priča Sveto smeće.

Nova knjiga priča Ljudmile Ulicke O telu duše naći će se u prodaji u svim boljim knjižarama u Srbiji od srede 6. oktobra, a čitaoci mogu da je poruče i od Kluba čitalaca Arhipelag preko sajta www.arhipelag.rs.

 

Нема коментара:

Постави коментар