четвртак, 14. октобар 2021.

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina



Kada: 18.10 – 12.11.2021. 

Gde: Galerija Italijanskog instituta za kulturu, Kneza Miloša 56, Beograd

U okviru Beogradskog meseca fotografije

Otvaranje izložbe: ponedeljak 18.10.2021. u 18.30 časova

Izložba „Šuma i zvezde“ Frančeska Amorozina biće otvorena 18. oktobra u 18.30 časova u galeriji Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu (Kneza Miloša 56). Izložba se realizuje u okviru XXI Nedelje italijanskog jezika u svetu, čiji je ovogodišnji naslov „Dante, italijanski jezik“, i povodom obeležavanja 700 godina od smrti Dantea Aligijerija.

„Šuma i zvezde“ sadrži različite projekte ovog italijanskog fotografa koji se vezuju za Danteov put kroz zagrobni svet. Put počinje u Paklu „Knjigom komande“, pričom o lovu na veštice u severnoj Italiji i njihovoj čuvenoj knjizi o crnoj magiji; nastavlja se mračnim, zastrašujućim slikama projekta „Index Librorum Prohibitorum“ koji prikazuje knjige zabranjene od strane katoličke crkve; završava se delom „Daimon“, povezanim sa reinkarnacijom duša, što predstavlja prelaz ka sledećem delu. Čistilište je mesto iščekivanja i upravo takva je atmosfera „Nove renesanse“, u kojoj su stare crkve i druge građevine smeštene u nadrealni ambijent gde je sve nepomično. Raj je predstavljen instalacijom „Svi anđeli padaju“ koja je prilagođena prostoru i u kojoj fotografije vise u vazduhu što upućuje na ljudsko stremljenje ka uzdizanju, a takođe je predstavljen i delom načinjenim za ovu izložbu koje predstavlja kraj putovanja. Tokom ovog puta moguće je slušati muziku koju je za projekat komponovao Stefano Đ. Falkone i čitati odlomke „Božanstvene komedije“.

Frančesko Amorozino (1984), fotograf, umetnik i pedagog, živi i radi u Rimu gde je osnovao il FotoStudio, prostor za istraživanja u kojem se organizuju izložbe i obuke. U svom umetničkom radu ispituje način na koji ljudi percipiraju realnost koristeći teme poput sujeverja, religije i potrage za slobodom. Koristi i analognu i digitalnu fotografiju i ukršta ih sa drugim umetničkim formama kao što su muzika, video-zapisi i vajarstvo. Osvojio je Sony World Photography Award 2016 u kategoriji Sill Life. Njegovi radovi izlagani su širom sveta i deo su brojnih privatnih kolekcija.

Izložba će biti otvorena uz maksimalan dozvoljen broj od 25 posetilaca u cilju sprečavanja širenja virusa korona. U slučaju većeg broja zainteresovanih posetilaca, svima će biti omogućen ulazak na izložbu u manjim grupama nakon otvaranja. Izložba će biti otvorena do 12. novembra 2021, od ponedeljka do četvrtka od 10 do 18 i petkom od 10 do 15 sati. Obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje svih propisanih epidemioloških mera. Ulaz je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар