уторак, 26. октобар 2021.

Hrabri Balkan XXVII FAF-a: RAMPART KAO SPOJNICA SADAŠNJOSTI I PROŠLOSTI


 

Nakon premijere na filmskom festivalu u Lokarnu prvo dugometražno ostvarenje „Rampart“  autora Marka Grbe Singh-a biće predstavljeno u okviru programa Hrabri Balkan na XXVII izdanju Festivala autorskog filma.

 „Rampart“  će biti prikazan u utorak, 30. novembra u Domu omladine u Beogradu.

 U svom izrazito intimnom i snažnom filmu Grba Singh sukobljava prizore iz praznog roditeljskog stana sa porodičnim VHS snimcima NATO bombardovanja 1999. godine uspostavljajući dijalog između sadašnjosti i prošlosti.

 Ideja za nastanak ovakvog filma javila se kada su autorovi roditelji rešili da prodaju stan u Beogradu, a Grba Singh je želeo da poveže svaku od praznih prostorija sa nekim sećanjem. Godinu dana je trajalo pretraživanje i biranje materijala Markovog pokojnog dede, čiji pečat nose snimci iz prošlosti.

 „U tom sukobu sadašnjosti i prošlosti, između praznih prostora i stvari koje su se desile davno, nastao je film. Bedem govori o oproštaju, oproštaju od mesta koja su obeležila moje rane godine, o lečenju trauma iz prošlosti. Takođe, radi se i o zaštiti; načinu na koji se porodica držala na okupu tokom teških vremena i načinu na koji sada samo mesto štiti sve uspomene sadržane u njemu“, izjavio je Grba Singh.

 


Marko Grba Singh jedan je od najprodornijih savremenih mladih stvaralaca iz regiona, čiji su kratkometražni filmovi prikazivani i nagrađivani širom sveta. Grba Singh je reditelj naslova „Abdul i Hamza“, dokumentarnog ostvarenja koje je 2015. godine odnelo specijalno priznanje na festivalu FID Marsej.

  

U okviru selekcije Hrabri Balkan filmovi se takmiče za nagradu „Najhrabriji film“ Festivala autorskog filma, a više informacija o celokupnom programu XXVII FAF -a naći će se na zvaničnom sajtu www.faf.rs. Zvanična strana festivala na Fejzbuku je https://www.facebook.com/AuteurFilmFest. Festival autorskog filma moguće je pratiti i na Tviteru i na Instagramu, na nalogu @AuteurFilmFest.



 

Centralna lokacija festivala je Kombank dvorana, dok će se program odvijati i u ostalim salama u Beogradu, ali i u drugim gradovima širom Srbije. Prateći svetske trendove, deo programa FAF-a će se odvijati i na onlajnu – na MojOFF filmskoj platformi.

 


Нема коментара:

Постави коментар