петак, 1. октобар 2021.

Изложбе радова Мариусз Косибе Повратак кући и Ане Бујак Утопија у Галерији ФЛУ

 



Изложбе радова Мариусз Косибе под називом Повратак кући и Ане Бујак под називом Утопија биће отворена  у Галерији ФЛУ 4. октобра 2021. године у 19ч. Биће отворена до 15. октобра 2021. године.

 

MARIUS KOSIBA POVRATAK KUĆI

 

Mariusz Kosiba artefact

Pre nekoliko godina, radio sam na projektu o identitetu umetničkog dela. Bavio sam se pitanjima koja osciliraju oko odnosa između kreatora-stvaraoca i objekta, na način kako ga shvata Hans Georg Gadamer, a koji je nastao u direktnom činu. Područje istraživanja, u to vreme, bilo je moje detinjstvo.


Mariusz Kosiba retrospective


Izložba radova Povratak kući, na neki način, predstavlja nastavak tog projekta. Ovoga puta, ne vraćam se toliko daleko u prošlost, više se fokusiram na ono šta je bilo i šta jeste... Metodologija se, takođe, promenila. Predstavljeni radovi odabrani su intuitivno – u ovom pristupu nije bitna tema, već unutrašnje osećanje (uverenje o) sadržaju koje se u njemu nalazi, a čiji je on samo nosilac. Ovo proširuje polje tumačenja, u zavisnosti od ličnog iskustva ili grupe kojoj neko priprada. Na ovom mentalnom putovanju, sećanja mogu biti putokaz ili bar nejasan obris u procesu tumačenja onoga što nam je važno u sadašnjem trenutku.

 

Mariusz Kosiba Parasite

Marius Kosiba je rođen 18. januara 1981. godine u Gdovu (Poljska). Studirao je na Akademiji lepih umetnosti (ASP) u Vroclavu 2006. godine – univerzitet vajarstva, u radionici profesora Leon Podsiadly. Godine 2007. primljen je u ASP u Vroclavu na poziciju asistenta u priznatoj (sertifikovanoj) radionici br. 5, pod rukovodstvom profesora Janusz Kucharski. Započeo je studije na Dominikanskoj školi za filozofiju i teologiju (DSFT) u Krakovu 2012. godine. Doktorirao je 2018. godine i stekao zvanje doktora likovnih umetnosti na Fakultetu za slikarstvo i skulpturu u Vroclavu sa disertacijom pod nazivom Identitet dela – analiza sopstvenog stvaralačkog puta. Sada se bavi skulpturom i instalacijom.

 

ANA BUJAK UTOPIJA

 

 

Anna Bujak Fetish 2021

Projekat govori o svetu u kome je ostvarena utopija. Svaki od predstavljenih objekata ima simboličko značenje i oni su zapisi ideja povezanih sa utopijskim, imaginarnim osmišljavanjem vlastitog ili nečijeg tuđeg života. Svaka ideologija (ideja) koja se finalizuje, nosi sa sobom nepredviđene posledice. Na izložbi se predstavlja teza da gubitak ideje, kada se "mašta" raspadne, može biti bolniji od bilo kojeg drugog gubitka.


Anna Bujak A Thousand Years 2021


Utopija je, po mom mišljenju, mesto gde se ideal meša sa košmarom, jer težnja za savršenstvom nosi sa sobom početak užasa. Slično kao što je opisano u knjizi Michela Houellebecka (The Possibility of an Island / Mogućnost ostrva), u kojoj ostvarenje želje za besmrtnošću i večnom mladošću ne donosi očekivani rezultat: "Budućnost je bila prazna; to je bila planina."

 

 

Anna Bujak The Eyes of Black Mirrors 2021

Ana Bujak je vajarka, autorka instalacija i crteža, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Vroclavu (2011). Doktorirala je likovnu umetnost (2017). Ona je laureat umetničkih konkursa i dobitnica stipedija, uključujući stipendiju Jerzy Grotowski (2014) i stipendiju Ministarstva kulture i nacionalne baštine (2011). Nominovana je za Gayeta Wzbrcza nagradu za kulturu wARTo (2015). Njeni radovi su bili predstavljeni na mnogim samostalnim i grupnim izložbama u Poljskoj i inostranstvu.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар