среда, 20. октобар 2021.

53. БЕМУС

 

Овогодишње издање Београдских музичких свечаности - БЕМУС биће одржано од 1. до 13. новембра у Београду, а отвориће га наступ грузијске пијанисткиње Катје Бунијатишвили у Коларчевој задужбини. Бунијатишвили придружити и Београдска филхармонија под управом канадског диригента Марка Паризота.

Бунијатишвили, која се по први пут представља београдској публици, наступиће и 3. новембра заједно са још четири реномирана музичара - виолинистима Хачатуром Алмазјаном и Храчјом Аванесјаном, виолистом Адријеном Боасом и виолончелистом Нареком Хахназарјаном.

Поред тога, истог дана (3. новембра) ће у Коларцу наступити и баритон Томас Хемпсон, заједно са Симфонијским оркестром и Хором Радио телевизије Србије, а под диригентском палицом Бојана Суђића, док ће гошће тог концерта бити сопрани Александра Јовановић и Драгана Радаковић.

Коларац ће 5. новембра бити и место одржавања концерта камерног ансамбла “13 гудача“, на којем ће наступити руски виолончелиста Денис Шаповалов.

Шаповалов се представља у двострукој улози композитора и аранжера, али и солисте на два инструмента - класичном и електричном виолончелу - овом приликом ће у првом делу програма, уз класичан репертоар, представити београдској публици и свој “Бравурозни концерт“, док ће у другом делу представити своје оригиналне обраде нумера групе Пинк Флојд.

Концерт Црквене певачке дружине ''''Бранко'''' из Ниша биће одржан 6. новембра у крипти Храма Светог Саве, а под управом диригента Саре Цинцаревић.

Део БЕМУС-а биће и Оркестар Опере и театра Мадленијанум, који ће у својој матичној дворани одржати концерт 8. новембра под диригентском палицом Дејана Савића.

Као солисткиње наступиће шкотска виолинисткиња Кандида Томпсон и српска виолончелисткиња Ксенија Јанковић.

Посебан доживљај за публику БЕМУС-а биће наступ пијанисте Александра Маџара 10. новембра у Коларцу, којим ће он отпочети своју серију од осам концерата посвећених свим Бетовеновим сонатама.

За затварање БЕМУС-а предвиђен је програм “који представља прави поглед ка будућности“ - 12. и 13. новембра ће у Малом позоришту Душко Радовић бити изведена опера за децу "Дечја соба" Миленка Живковића,

Опера је настала према причама Десанке Максимовић, а представиће је Музичко-оперско-театарска организација “Мото“.

Осим тога, традиционално, у плану је и БЕМУС на бис 14. новембра у Коларцу, када ће Александар Маџар извести други концерт у склопу свог осмоделног серијала.

Организатор БЕМУС-а је Центар београдских фестивала ЦЕБЕФ, а избор програма начинио је уметнички директор Бојан Суђић.

Реализацију овогодишњег издања манифестације омогућили су Град Београд - Секретаријат за културу као оснивач манифестације и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Нема коментара:

Постави коментар