уторак, 12. октобар 2021.

Ljubomir Dimitrijević, Ansambl RENESANS: “Sa radošću se pripremamo za slavljenički koncert u Domu omladine”

 


Dom omladine Beograda u subotu, 16. oktobra od 20 časova publici predstavlja veliki slavljenički koncert Ansambla RENESANS, najstarijeg ansambla za ranu i tradicionalnu muziku u čitavoj Evropi. Nastup je upriličen povodom obeležavanja jubileja: 50 godina rada, a ulaznice po ceni od 300 RSD su u prodaji na Ticket Vision Blagajni u DOB-u.

Ansambl RENESANS osnovan je 1969. godine u Beogradu (Srbija). Tokom proteklih pola stoleća je održao više od četiri hiljade koncerata širom Evrope, na Bliskom i Srednjem Istoku (Sirija i Iran) i u severnoj Africi (Alžir), te učestvovao na brojnim festivalima u regionu i širem inostranstvu. Odani istorijskoj i autentičnoj interpretaciji, članovi Ansambla su razvili bogat repertoar koji obuhvata dela srednjovekovnih, renesansnih i baroknih majstora, kao i tradicionalnu muziku balkanskih naroda.



“Program koncerta asnambla Renesans koji će biti održan ove subote u Velikoj sali Doma omladine obuhvata muziku nastalu u periodu od XIV do XVIII veka, kroz epohu srednjeg veka, renesanse i baroka. Poslednji segment programa je posvećen starim srpskim igrama iz XIX veka”, kaže Ljubomir Dimitrijević, jedan od osnivača Ansambla Renesans, i dodaje: “Celokupan program članovi ansambla, kao i uvek, realizuju na kopijama instrumenata iz navedenih epoha, što samom koncertu daje autentično tumačenje muzike davno prohujalih vekova. Od slavnih kompozitora čija će dela biti izvedena, svakako se izdvajaju J. S. Bah i Džon Daulend, kao i slavna srednjovekovna zbirka Kantigas de Santa Marija.”

Svoj bogati diskografski opus Renesans je u 2019. godini uvećao za dva naslova: dupli CD 50 godina ansambla Renesans od kojih prvi čine najveći hitovi iz repertoara ansambla, a drugi po prvi put kod nas objavljeni Madrigali Proleće renesansnog majstora Kloda Le Žena. Treći CD pod naslovom Evergreen forever je iskorak iz standardnog repertoara ansambla (muzika nastala u periodu od XII do kraja XVIII veka) i sadrži neke od najvećih hitova pop i rok muzike XX veka koje Renesans interpretira na istorijskim instrumentima srednjeg veka, renesanse i baroka.

Tokom decenija rada ansambl i njegovi članovi dobili su brojne nagrade, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Srbiji i inostranstvu (Zlatna plaketa „U ime univerzalne umetnosti“ Mediteranskog festivala u Bariju (Italija), Vukova nagrada Republike Srbije, Zlatni beočug Beograda, Godišnja nagrada grada Beograda…). Pored značajne uloge u afirmaciji rane muzike u našoj sredini, uvođenja izučavanja rane muzike u osnovno i srednje muzičko školstvo, stvaranja centra za ranu muziku, članovi ansambla su uvek spremni za nove forme predstavljanja ove vrste muzike u skladu sa svim novinama koje nosi vreme u kome živimo. Godine 2004. ansambl RENESANS je osnovao istoimeni Centar za ranu muziku koji okuplja stvaraoce namerne da istražuju i interpretiraju ranu i tradicionalnu muziku.

“Atmosfera među članovima ansambla Renesans odiše, kao i u proteklih pet decenija, stvaralačkim nabojem, radošću i željom da zvuci starih instrumenata i dela neopisive lepote, dopru do svakog slušaoca. Stoga, upućujemo jedan renesansni poziv svim ljubiteljima rane muzike da nam se u subotu 16. oktobra u 20 časova, u Domu omladine pridruže u uživanju u muzici koju su slušali Volter, Luj XV, Henri VIII, Alfonseo el Sabio, ali i Knjaz Miloš, Knez Mihajlo, Vuk Karadžić i još mnogi velikani Srbije XIX veka.”, poručuje Ljubomir Dimitrijević.


Нема коментара:

Постави коментар