понедељак, 25. октобар 2021.

CLIO - Vašar baštine

 



Od 24. oktobra do 24. novembra knjige će biti na popustu od 30% do 60%. Na sajtu Clia ćete naći ponižene cene, a možete svakog radnog dana od 9 do 17 časova svratiti u Gospodar Jovanovoj 63. Knjige možete i poručiti pozivom na brojeve (011) 3288 471 i 262 4344 ili na forum@clio.rs.

                

               

Džon Banvil - FRAGMENTI VREMENA – Dablinske uspomene

prevela sa engleskog Ksenija Todorović

 

Iz pera Džona Banvila, autora romana More, za koji je dobio prestižnu Bukerovu nagradu, stižu živopisne uspomene na dablinske događaje, smeštene na međi faktografije i fikcije. Vodeći čitaoca dablinskim ulicama, autor ovih pseudomemoara uživa u istoriji kulture, arhitekture, politike i društva. Protkane neposrednim i ličnim sećanjem na izvesna mesta i susrete, pripovedačeve uspomene su, istovremeno, omaž vremenu odrastanja i formiranja umetnika u mladosti.

 

                          

Marvin Peri -INTELEKTUALNA ISTORIJA EVROPE

preveo sa engleskog Đorđe Krivokapić

 

Kapitalno delo koje nudi celovit uvid u genezu ljudske misli, te u pravce kretanja ka savremenoj evropskoj intelektualnoj istoriji i omogućava izučavaocima da uoče ključne odnose unutar te istorije. Intelektualna istorija Evrope, iz pera Marvina Perija, napisana je sa uverenjem da intelektualna tradicija Zapada ima nešto vredno da saopšti. Bez razumevanja istorijske evolucije suštinskih ideala zapadnog sveta, kao i načina na koji su bili skovani, tumačeni, primenjivani, kako im se suprotstavljalo, kako su bili narušavani i branjeni, bila bi smanjena naša mogućnost da ih istinski prihvatimo. Peri jednostavno objašanjava komplikovane ideje i zato je ova knjiga podesna za širi auditorijum.

                

               

Dejvid A. Kuk -ISTORIJA FILMA I i II

prevela sa engleskog Jelena Petrović

 

Istorija filma Dejvida A. Kuka sveobuhvatni je vodič kroz filmsku umetnost od njenih početaka do današnjih dana. U istorijski pregled Kuk znalački uklapa detaljnu analizu najznačajnijih filmskih ostvarenja, a donosi i obilje podataka o najvažnijim perodima u razvoju filma i čuvenim filmskim školama.  Od svog objavljivanja Istorija filma Dejvida Kuka prihvaćena je kao najkompetentnije štivo u ovoj oblasti i koristi se kao udžbenik na velikom broju univerziteta i stručnih škola. Izdanje na srpskom jeziku podeljeno je u dva bogato ilustrovana toma i opremljeno registrom imena, pojmova i filmova.

                              

Adam Tuz-POTOP – Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka 1916–1931.

prevela sa engleskog Radmila Ivanov

. 

Originalno delo koje će iz osnova promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata. U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.

 

Vek kasnije, Adam Tuz preispituje ovo vreme „seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodeći u pitanje postojeći narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujući i skretanje u fašizam.

 

Нема коментара:

Постави коментар