среда, 2. јун 2021.

XXII Guitar Art Festival- Digitalna revolucija-Kako ići dalje?



Međunarodni festival gitare 22. put održava se od 1. do 5. juna pod sloganom „Digital Revolution“ sa 8 koncerata klasične, pop i rok muzike i drugim pratećim programima. Dugo iščekivani koncert popularne gitarske supergrupe “40 Fingers” otvorio je XXII Guitar Art Festival 1. juna u Kombank dvorani.



Muzičari su sa nestrpljenjem očekivali nastup pred beogradskom publikom, koji je do sada 3 puta bio odlagan. Novi muzičko-scenski spektakl italijanskog gitarskog kvarteta “Guitar Rhapsody” predstavio je poznatu filmsku muziku, autorske pesme, ali i energičan deo sa kultnim melodijama i popularnim obradama pop i rok hitova u posebnom aranžmanu za 4 gitare.



"40 Fingers" je jedan od trenutno najpopularnijih gitarskih kvarteta koji dolazi iz Italije, a karakteriše ih bogat muzički repertoar, velika energija i snažan zvuk na njihovim koncertima.
Popularnost su stekli zahvaljujući njihovom snažnom ritmu, bogatim harmonijama i velikoj originalnosti u obradi najvećih hitova pop, rok, džez, blus, latino, irske i klasične muzike. Njihov planetarni uspeh počinje onog trenutka kada su snimili izvanrednu verziju Boemske Rapsodije grupe Kvin, koja je velikom brzinom premašila 5 miliona pregleda na njihovom Youtube kanalu. Kvartet je odmah objavio i prvi album koji je naišao na odlične kritike, kako kod muzičkih kritičara, tako i publike.



"40 Fingers" čine su Mateo Brenči, Emanuele Grafiti, Enriko Marija Milanezi i Andrea Vitori. Četvorica virtuoza na akustičnim gitarama koji su italijanskoj muzičkoj sceni pojedinačno već dobro poznati po svojim brojnim solo projektima.


Njihov originalni koncertni repertoar obuhvata autentične obrade poznatih kompozicija vešto aranžiranih za četiri gitare. Među njihovim najpopularnijim obradama izdvajaju se kompozicije Astora Pijacole "Libertango" (s kojom su i otpočeli beogradski koncert), zatim teme iz serije "Igre prestola", teme iz filma "Poslednji Mohikanac" i Vivaldijevog "Leta" i "Četiri godišnja doba".





Vlatko Stefanovski nastupa 3. juna u velikoj sali Doma omladine Beograda sa posebnim gostom Vukašinom Markovićem, pevačem i trombonistom, sa kojim će izvesti popularne gitarske numere u posebnim aranžmanima.
Posebno mesto u programskoj šemi festivala ove godine zauzimaju najveći talenti Srbije. Koncerte će održati mladi gitarista Vuk Vukajlović, pobednik takmičenja „Virtuoz V4+“, koje već šest godina postoji u Mađarskoj i koje populariše mlade talente klasične muzike, Nikola Jelačić, virtuoz beogradskog Fakulteta muzičke umetnosti, kao i Amalija Miler, princeza šestožičanog instrumenta, koja izvodi koncert sa gudačkim orkestrom „Macris“ pod vođstvom maestra Predraga Goste.
Koncerte klasične muzike na Guitar Art Festivalu održaće i vrhunski gitaristi među kojima su Ruben Betenkurt iz Portugala, Tal Hurvic iz Izraela i Julija Trinšok iz Nemačke.



Svečano zatvaranje festivala 5. juna na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine je svetska premijera koncerta „Recuerdos de Belgrado“ nemačkog kompozitora Hoakin Klerča, koji je koncert za gitaru i simfonijski orkestar posvetio beogradskom Guitar Art Festivalu čiji je pratilac od samih početaka. Nastupa Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića, a solisti koncerta su Marko Tamajo iz Austrije, David Martines i Rafael Agire iz Španije.

Svi koncerti XXII Guitar Art Festivala biće uživo prenošeni na RTS3 kanalu.

Нема коментара:

Постави коментар