четвртак, 10. јун 2021.

Hinduizam / Milica Bakić-Hayden


 Izdavačka kuća Geopoetika upravo je objavila novi naslov:  Milica Bakić-Hayden - Hinduizam

 

Hinduizam-Mnogo buke oko Tog Jednog

 

Izvrstan, problemski, ali i istorijski uvod u hinduizam, u kojem se na obuhvatan i koherentan način razmatraju svi bitni konstitutivni elementi ove velike svetske religije. Takav pristup je doista retkost u indologiji, a u nas ga (sa izuzetkom, možda, Čedomila Veljačića) još nije primenio nijedan autor, uključujući ne samo Srbiju nego i bivšu Jugoslaviju. MBH je objektivna, pouzdana, odgovorna i sofisticirana u svojim analizama i prikazima različitih aspekata hinduizma. Ovoj knjizi će se čitalac vraćati kao nekoj maloj, ali pouzdanoj, enciklopediji svaki put kad treba da razjasni neki od pojmova vezanih za hinduizam.

                                                                                Prof. dr Milan Vukomanović

                                                                                          Filozofski fakultet, Beograd

 

Oni koji se po prvi put susreću sa ovom tematikom, imaće priliku da upoznaju njenu izuzetnu složenost, ali i veliko bogatstvo i raznovrsnost. Nadam se da će ova knjiga nekom biti podsticaj za dalji rad na proučavanju ne samo drevne nego i savremene indijske kulture, na način koji je utemeljen na savremenim tokovima u indološkoj nauci, a ne na predrasudama, zastarelim  prevodima, ili na neprimerenom svođenju hinduizma na neke sektaške pojave, koje su marginalne u njegovoj mnogostrukoj i višehiljadugodišnjoj istoriji. Zato sam se potrudila da pored osnovnih pojmova i ideja čitaocu predočim i savremene tokove i probleme kao što su religijski nacionalizam odnosno politizacija hinduizma, socijalne i rodne probleme koji iz te politizacije proizlaze, kao i globalni domet hinduizma na primeru fenomena gurua, meditacije i joge, o kojima ima naročito mnogo polovičnih znanja i na njima zasnovanih uopštavanja.

                                                                                           Milica Bakić-Hayden, iz Predgovora

 

Milica Bakić-Hayden je rođena je u Beogradu, diplomirala na odseku za anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu. Odbranila je 1980.godine magistarski rad na temu  „Metafizička osnova teorije rase (ili estetičkog doživljaja)“. Godine 1992. godine Milica sa porodicom provodi šest meseci na studijskom boravku u Indiji, a od 1997. godine, po odbranjenoj doktorskoj disertaciji („Devastating Victory and Glorious Defeat: Mahabharata and Kosovo in National Imaginings“), radi kao profesorka na Odeljenju za religijske studije Univerziteta u Pitsburgu. Sticajem okolnosti vezanih za raspad Jugoslavije, istraživački rad se preorijentisao na Balkan, ali teorijsko iskustvo stečeno na južno-azijskim studijama, pre svega teorije orijentalizma i post-kolonijalizma, našle su svoj odjek u njenim radovima o Balkanu. I dok se profesionalni pedagoški put zaokružio 2018. godine, istraživački se nastavlja.  Autorka je knjige Varijacije na temu Balkan, objavljene u Srbiji 2006. godine i koautor knjige Antagonistic Tolerance: Competitive Sharing of Religious Sites and Spaces, objavljene 2016 u Americi; brojnih članaka u zbornicima i antologijama kod nas i u svetu, učesnica je velikog broja naučnih konferencija, a Geopoetika posebno ističe podatak da je Milica Bakić-Hayden  objavila "Razgovor sa Mirčom Elijadom" u časopisu Kulture Istoka  1986. godine, jer između jednog od najvećih umova XX veka i MBH postoje bar dve tačke preplitanja - Indija i religija.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар