петак, 4. јун 2021.

Докторски уметнички пројекат Оље Нонковић-Објекти утехе- Изложба тактилних скулптура, инсталација и цртежа



Изложба тактилних скулптура, инсталација и цртежа је практични део докторског уметничког пројекта који се назива Објекти утехе. Пројекат се састоји из писаног теоријског и уметничког истраживачког рада који обухватају скулптуре, инсталације и цртежи.



Докторски уметнички пројекат Објекти утехе кроз експерименталан приступ скулпторском материјалу обједињује личност уметника, његове страхове, очекивања и размишљања са савременим токовима форме у скулптури.  Уметничку праксу чине скулптуре и инсталације израђене углавном од текстила и меких материјала уз помоћ којих уметник покушава да материјализује осећања. Он испитује везу између општих психолошких стања личности са осећањем туге, бола и страха, и њиховим дејством на уметничку истраживачку праксу. Пројекат се састоји из области које говоре о вези бола и страха са уметношћу, о мекој скулптури и текстилу као скулпторском материјалу, о новом приступу телу и телесности.




Рад се бави унутрашњим животом уметника, превођењем емоција у материјал, афективним поступцима и њиховим превазилажењем, материјализацијом осећања, прилагођавањем форми органа и тела концепту бесмртности, образложењу поступка шивења, апстраховању појава и ствари из природе, свакодневним питањима и сумњама о уметности, о чулу додира итд.




Пројекат је скулпторска представа личних надања, страхова, очекивања, патњи и растрзаности између објективног и доживљеног. Поред идеја, психолошких аспеката рада, истиче се  истрајност и  залагање да се идеје остваре, и покушаја да се спроведу у уметност. Суштински, ти уметнички објекти су кроз материјал, поступак и интиман приступ раду, визуелизована осећања која представљају отворени систем који се изложбом не завршава, него је изложба један део у развоју целокупног рада.  Уметнички радови који се налазе на изложби представљају опус скулптура, цртежа и инсталација који су производ вишегодишњег истраживања.

 

Оља Нонковић




Oља Нонковић је рођена 1987. године у Книну.

Образовање:

Од  2013. на докторским уметничким студијама на Факултету ликовних уметности у Београду.

2012/13. Завршила мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, смер вајарство, класа Мрђана Бајића.

2011/12. Завршила основне академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, смер вајарство, класа Вељка Лалића.



2009/2010. Дипломирала на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду, смер наставник ликовне културе.

2006/2007. Средња уметничка школа Техноарт Београд-школа за машинство и уметничке занате, смер конзервација и рестаурација културних добара.

Члан је УЛУС-а од 2014.




ОДАБРАНЕ ИЗЛОЖБЕ И ЛИКОВНЕ КОЛОНИЈЕ

2019. Offene Ateliers 2019 (Дан отворених атељеа), Pforzheim, Немачка.

2015. Ш.У.Н.Д (Шта уметност нуди друштву), УК Пароброд, Београд.

2014. 21.АРТ МАРКЕТ, 8 соба 8 самосталних изложби, Кућа краља Петра, Београд.

2014. Изложба вајара Србије 2014, Кућа краља Петра, Београд.

2014. Изложба нових чланова УЛУС-а, Павиљон Цвијета Зузорић, Београд.

2013.  “Georgian College, School of design and Visual Art”, Student Exchange Exhibition, Онтарио, Канада.

2013. Самостална изложба, Органски простори, СКЦ Крагујевац.

2012. Коаутор скулптуре Цреповање, Нови Бечеј.

2012 и 2013. Тераторија, Скулптуре у јавном простору у оквиру Белефа-а, Београд.

2012 и 2013. Изложба студената графике и вајарства Факултета ликовних уметности у Београду, МАСТЕР 12, Галерија савремене уметности, Смедерево.

2011.  Ликовна колонија, МЕРМЕР И ЗВУЦИ, Аранђеловац.

2011,2012 и 2013. Изложба цртежа и скулптура малог формата студената ФЛУ, Галерија дома омладине, Београд.




Нема коментара:

Постави коментар