уторак, 8. јун 2021.

U prostorijama FCS-a dodeljene diplome polaznicima kurseva za švenkere i šarfere


 U prostorijama Filmskog centra Srbije, uz prisustvo Gordana Matića, direktora i Miloša Pavlovića, dekana Fakulteta dramskih umetnosti, svečano su dodeljene diplome polaznicima kurseva za švenkere i šarfere.

Kursevi za za ova dva deficitna filmska zanimanja počeli su 22. aprila ove godine teorijskim predavanjima na FDU. Nakon uspešno održanih kurseva za sekretare i asistente režije, ovo su treća i četvrta obuka za deficitna zanimanja u filmskoj industriji koje se organizuju, a koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanje i započnu filmsku i TV karijeru. Teorijskom nastavom na Fakultetu dramskih umetnosti rukovodili su redovni profesori Fakulteta dramskih umetnosti – Aleksandar Kostić (šef katedre kamere) i Petar Popović, kao i ugledni stručnjak iz prakse Mihailo Dobrić. Praktični deo nastave bio je organizovan  od 3. do 8. maja u rental studiju Sineplanet, gde je polaznicima bila dostupna najsavremenija oprema za rad na filmskom setu.





Profesor Aleksandar Kostić smatra da su ovi kursevi od fundamentalne važnosti kako za kinematografiju i druge vrste medijskih praksi, tako i za kulturu zemlje u opštem kontekstu.Cilj kurseva nije sticanje profesionalnih zvanja koja se stiču visokim obrazovanjem, niti proglašavanje amatera profesionalnim autorima“, ističe profesor Kostić, „što je čest slučaj u vremenu instant edukacije i mnoštva privatnih edukativnih centara, već upravo uspostavljanje i zaštita profesionalnih principa unutar kompleksne oblasti filma, televizije i medija generalno.“

Kursevi za deficitarna zanimanja na filmu, u organizaciji Filmskog centra Srbije, a koja realizuje Fakultet dramskih umetnosti, ključni su podstivaj za stvaranje profesionalne baze zanatskih i specijalizovanih delatnosti neophodnih za funkcionisanje filmske i medijske industrije, sa ciljem sistematskog i isplaniranog obrazovanja ovih kadrova, kroz opšte i usko stručno osposobljavanje unutar pojedinačnih disciplina.

O potrebi za organizovanjem obuke ove vrste, Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, rekao je:

 „Filmski centar Srbije prati vibrantnost filmske scene i potreba koje imaju naše produkcije. Na taj način je prepoznato da postoji problem na tržištu rada, tj. na tržištu radne snage u sektoru organizacije režije, naročito na poziciji asistenta režije. Tako smo u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti odlučili da organizujemo kurs deficitarnih zanimanja kako bi neki novi mladi ljudi koji žele da rade u kreativnoj industriji, na filmu i seriji mogli da pronađu kako sebe, tako i posao.”




Profesor Petar Popović objašnjava: 


„Kurs za kamera asistente i kamera operatore je šansa za usavršavanje i sticanje znanja potrebnog za rad u filmskim ekipama u sektoru kamere na domaćim i stranim produkcijama igranog programa. Tokom praktičnog dela upravo završenog kursa, znanje i iskustvo polaznicima prenosili su profesori FDU-a i profesionalni asistenti kamere koji su angažovani u aktuelnim filmskim i tv produkcijama. Vežbajući sa najsavremenijom filmskom tehnikom, polaznici su naučili postupke, procedure, i veštine koje se od njih očekuju u filmskoj ekipi. Nakon kursa polaznici su osposobljeni da se priključe sektoru kamere i uspešno odgovore na zadatke tokom faze priprema i tokom snimanja na domaćim i stranim filmskim i tv projektima.“

Kandidati su nakon završenog kursa sposobni da unutar pohađanih profesionalnih delatnosti budu
"sastavni deo profesionalnih ekipa u polju
kinematografije, televizije i drugih medijskih praksi“, dodaje profesor Kostić. 


„Oni stiču osnovu i opšteg i specijalizovanog znanja, terminologije i komunikacije unutar ekipe, a kroz praktični deo kursa i elementarna operativna iskustva. Ovako osposobljeni spremni su da budu angažovani u profesionalnoj produkciji, a za njihov napredak i dalje usavršavanje neophodan je kontinuirani rad i češći angažman, što bi FCS trebao da ima u vidu i da možda pronađe način da ih organizovano uključi u tekuću produkciju uz učešće i angažovanje strukovnih udruženja i asocijacija (u ovom slučaju SAS-a i UFUS-a).“

Miloš Pavlović, dekan Fakulteta dramskih umetniosti, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Filmskim centrom Srbije u edukaciji za deficitarna zanimanja na filmu: 

„Pre svega, vrlo je važno kako su zadovoljni sami polaznici. Mi uvek posle kursa napravimo anketu sa polaznicima, i do sada su rezultati te ankete pokazivali da su kursevi bili izuzetno korisni i efikasni, i da je komunikacija sa svim nastavnicima koji su vodili kurs bila na visokom nivou, i da su polaznici dobili i više nego što je bilo planom i programom potvrđeno. Samim tim i mi smo zadovoljni. Naša saradnja sa Filmskim centrom Srbije se vidi kroz rezultate. Ako postoji potreba tržišta za takvom obukom i tim tipom edukacije iz oblasti filma, televizije i multimedije, Fakultet dramskih umetnosti će uvek izaći u susret.”

Podsećamo, Filmski centar Srbije je 2020. godine, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, započeo organizaciju obuka koje polaznicima pružaju mogućnost da steknu znanja i započnu filmsku i TV karijeru. Profesori Fakulteta dramskih umetnosti koji poseduju iskustvo i znanje iz raznih filmskih oblasti, zaduženi su za teorijsku i praktičnu nastavu. U narednom periodu biće organizovane i obuke za još dva deficitna zanimanja: rasvetljivač – gafer i scenski radnik – farmajstor. Ovi intenzivni kursevi, u malim grupama polaznika, upoznaće polaznike sa procesom rada na filmu i televiziji, kao i sa svim segmentima saradnje sa rediteljem, produkcijom, i ostalim članovima filmske ekipe na snimanju. Učešće na radionicama je besplatno za sve polaznike, a prethodno iskustvo nije neophodno.

Нема коментара:

Постави коментар